DC Valley: duurzaam datacenter in de FoodValley

Publicatie datum
Paragrafen

Afgelopen woensdag presenteerde DC Valley de plannen voor de bouw van een state-of-the-art en duurzaam datacenter in de FoodValley regio. Deze regio is economisch sterk in opkomst en kent een grote vertegenwoordiging aan ICT-gerelateerde ondernemingen. Het DC Valley datacenter is het antwoord op de groeiende vraag naar lokale dataopslag en -verwerking en wordt ontwikkeld in samenwerking met lokale ondernemers. De door DC Valley geproduceerde warmte wordt geleverd aan omliggende bedrijven. Datacenterspecialist Unica Fastcom heeft de opdracht gekregen voor de bouw, naar verwachting wordt DC Valley begin 2018 opgeleverd.

“Werken in de cloud, opslag op afstand en het omgaan met grote hoeveelheden data: het zijn de vraagstukken van deze tijd”, zegt Fius van Laar, project developer van DC Valley. “Maar tegelijkertijd wil je ook de intrede van Edge Computing goed faciliteren. Met dit datacenter helpen we bedrijven in de regio en daarbuiten met een state-of-the-art oplossing in de achtertuin. De uitstekende connectiviteit op bedrijventerrein A12 in Ede maakt dit mogelijk.”

Co-creatie

Deze unieke vorm van co-creatie leidt de komende maanden naar de meest optimale inrichting van het datacenter. Van Laar: “We nodigen regionale partijen uit om deel te nemen in het co-creatieteam. Eén van de punten die naar voren komt is de wens om zowel veilig als toegankelijk binnen te kunnen komen, zelfs samen met de eindklant. Straks kan er vergaderd én gewerkt worden in het datacenter dat hiermee een unieke regionale businessrol krijgt. Het datacenter vervult zo een aanjaagfunctie in de lokale economie.”

Duurzaam

De toenemende databehoefte en –consumptie, vanwege bijvoorbeeld mobiel internet en de opkomst van Internet of Things (IoT), stelt de branche voor een vraag: hoe voorkomen we een grote CO2 footprint? Datacenters zijn immers afnemers van grote hoeveelheden energie. De bouw van dit datacenter staat daarom ook in het teken van energiebesparing. DC Valley heeft de laatste techniek in huis als het gaat om efficiënt energiegebruik en is vooral uniek in duurzaamheid vanwege het leveren van de vrijkomende warmte aan omliggende bedrijven. Op het bedrijventerrein is hiervoor reeds de infrastructuur aanwezig, in de vorm van een warmtedistributienet en een warmte- koude opslag (WKO) systeem. DC Valley wordt hiermee een belangrijk voorbeeld in de energietransitie in Nederland.

Toekomstgericht

Voor het beheer van het datacenter verwacht DC Valley een aantal banen te creëren. Van Laar: “Daarnaast sluiten we aan op regionale initiatieven voor de IT-sector zoals ICT Valley en ICT Campus.” Op de grens van Ede en Veenendaal ontstaat zo een innovatief regionaal cluster waarin IT-bedrijven samenwerken met bijvoorbeeld Wageningen Universiteit en Research om zo binnen de foodsector te innoveren. De regio staat ook bekend als FoodValley: overheid, ondernemers, onderzoekers en onderwijsinstellingen werken samen om een magneetregio te zijn voor de foodsector in Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.dcvalley.com