Investeringsmaatschappij Triton neemt meerderheidsbelang in Unica

Publicatie datum
Paragrafen

Investeringsmaatschappij Triton is een overeenkomst aangegaan om een belang van 51% te nemen in Unica, de grootste zelfstandige technisch dienstverlener in ons land. Zowel de huidige aandeelhouder familie Van Vliet als de directie zijn ervan overtuigd dat Unica met Triton als aandeelhouder naar een volgend niveau gebracht kan worden. Daarnaast heeft de familie Van Vliet de wens de afhankelijkheid ten aanzien van het bedrijf te verminderen en ziet het de zeer positieve vooruitzichten van het bedrijf als het perfecte moment om een verbreding van de aandeelhoudersstructuur te realiseren. De familie Van Vliet blijft een aanzienlijk belang houden in het bedrijf.

Ongewijzigde koers
Unica is in de afgelopen jaren sterk gegroeid, zowel in omzet als in winstgevendheid en is op weg naar een omzetniveau van € 500 miljoen in de komende jaren. Het bedrijf is uitstekend gepositioneerd om te profiteren van nieuwe vraagontwikkelingen in de markt naar duurzamere gebouwen met dito installaties en de toenemende intelligentie in de gebouwde omgeving. De omzet van Unica groeide in het afgelopen jaar met meer dan 20% naar € 357 miljoen (2015: € 292 miljoen) met een ruime verdubbeling van de nettowinst naar € 12 miljoen (2015: € 5,2 miljoen).

Aandeelhouder en directie van Unica hebben gesproken met een select aantal financiële partijen. Beide zijn ervan overtuigd dat Triton het beste past bij de cultuur, werkwijze, identiteit en bedrijfsfilosofie van Unica. Een overname door een branchegenoot of een bedrijf uit een andere sector is vanwege de gewenste autonomie voor Unica niet aan de orde geweest. 

Triton ervaren investeerder met achtergrond in vergelijkbare bedrijven
Triton omarmt de ingezette strategische koers van Unica, hanteert bij haar investeringen een sterke focus op de lange termijn en heeft uitgebreide ervaring opgebouwd met vergelijkbare bedrijven. De dagelijkse leiding blijft in handen van de bestaande directie, die ongewijzigd blijft. De familie Van Vliet was de afgelopen jaren al niet meer operationeel betrokken bij het bedrijf.

John Quist, CEO van Unica geeft als toelichting: “Met de komst van Triton als nieuwe en financieel sterke aandeelhouder denken wij Unica verder te kunnen laten groeien volgens de enkele jaren geleden ingezette strategie. Onze nieuwe aandeelhouder sluit volgens onze overtuiging perfect aan bij onze identiteit, waarden en lange termijnvisie. Daarnaast hebben wij een goede klik met de personen achter Triton. Zij hebben veel ervaring in innovatieve bedrijven en kunnen ons op veel relevante terreinen helpen. Belangrijk hierbij is dat Unica herkenbaar blijft en onder dezelfde naam blijft opereren in de markt. Daarnaast prijzen wij ons gelukkig met het feit dat de familie Van Vliet als grootaandeelhouder betrokken blijft.”

Luc Hendriks, partner van Triton: “We zijn verheugd om in een innovatief en gerespecteerd bedrijf als Unica te investeren. Net als directie en management zijn wij ervan overtuigd dat Unica uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van positieve marktontwikkelingen zoals de verduurzaming en snel toenemende intelligentie van gebouwen. De gebouwde omgeving wordt steeds innovatiever en wordt gekenmerkt door een steeds grotere rol voor techniek. Unica heeft hiervoor alle belangrijke disciplines in huis. Wij ondersteunen het management en de medewerkers van Unica ten volle bij de executie van de reeds ingezette groeistrategie en bieden hen alle mogelijkheden om toekomstig succes te realiseren.”

Het is de verwachting dat de nieuwe aandeelhoudersstructuur in het najaar van 2017 ingaat, na goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten.


Over Triton
De Triton-fondsen investeren in en ondersteunen de positieve ontwikkeling van middelgrote ondernemingen met hoofdkantoor in Europa. Triton is gericht op industriële bedrijven, ondernemingen actief in ‘Business Services’ en in de sector consumenten/ gezondheid. Triton streeft ernaar om op langere termijn bij te dragen tot het bouwen van betere bedrijven. Het is de ambitie van Triton om positieve veranderingen te realiseren bij de bedrijven waarin zij investeert en die leiden tot structurele operationele verbeteringen en groei. Het portfolio van Triton bestaat momenteel uit 31 bedrijven met een gecombineerde omzet van € 14,8 miljard en circa 90.000 medewerkers. De Triton fondsen worden geleid door ervaren teams van professionals gevestigd in Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Luxemburg en Jersey.

Voor nadere informatie: www.triton-partners.com

Over Unica  
Unica is met 14 vestigingen, 10 gespecialiseerde bedrijven, 3 regionale projectenbedrijven en meer dan 2.000 medewerkers de grootste zelfstandige technisch dienstverlener van Nederland. Unica biedt opdrachtgevers integrale, technologische oplossingen voor veiligheid, comfort & gezondheid, ICT en energie & duurzaamheid. Unica behoort tot de ‘Top 250 Groeibedrijven van Nederland’, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken.