Organisatiepsycholoog ziet kansen in traineeship bij Unica

Publicatie datum
Paragrafen

”Unica geeft je alle ruimte: ga het maar doen en leer van je ervaringen”

Als Sophie van den Akker aan mensen vertelt dat zij een traineeship volgt bij Unica, krijgt ze steevast verbaasde reacties. “Een psycholoog bij een technisch bedrijf? Dat verwacht niemand”, lacht ze. “Toch past het heel goed. Want ik heb dan wel geen verstand van techniek, ik kan Unica verder helpen met mijn kennis van mensen en gedrag.”

Sophie volgde de Master Arbeids-, Organisatie- en Gezondheidspsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In augustus 2016 studeerde ze af als organisatiepsycholoog.

Ondernemerschap

Op zoek naar een baan in het bedrijfsleven stuitte ze bij TraineeshipPlaza.nl bij toeval op het traineeship van Unica. “Ik klikte erop, maar toen ik het woord ‘installatietechniek’ zag staan, heb ik meteen weggeklikt. ‘Zij zijn niets voor mij en ik ben niets voor hen’, dacht ik. Toen ik Unica later opnieuw tegenkwam, ben ik toch eens verder gaan lezen. Het ondernemerschap binnen Unica sprak me heel erg aan. ‘Waarom ook niet?’, dacht ik. Dus heb ik gesolliciteerd. In plaats van een serie assessments voerde ik een leuk, informeel gesprek met de vestigingsdirecteur en de Programmamanager Traineeship. Toen wist ik zeker dat ik bij Unica wilde werken. Vlak daarna werd ik gebeld: ik kon beginnen.”

Tevredenheid verbeteren

Sophie heeft het enorm naar haar zin als trainee bij Unica. “Het Unica Traineeship duurt twee jaar, waarbij je vier keer een half jaar aan een opdracht werkt bij verschillende onderdelen binnen Unica. Je kiest zelf een opdracht die aansluit op jouw kracht. Mijn eerste opdracht is het oprichten van klantteams voor de technisch beheer afdeling in Hoevelaken. Het verbeteren van processen door te kijken naar het gedrag van mensen is precies wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik ben iemand die vooruit wil en samen met mensen het beste resultaat wil bereiken.” Sophie vindt het daarom belangrijk dat zij de organisatie goed leert kennen. “Ik ben met monteurs op pad geweest en vind het heel bijzonder wat zij doen. Al die lichtjes en draadjes in zo’n regelkast, geen idee wat het allemaal betekent. Maar ik kan wel kijken of ik het werk ergens beter, leuker of makkelijker kan maken om zo de medewerkerstevredenheid én de klanttevredenheid te verbeteren.”

Gewoon doen

Volgens Sophie heeft Unica jonge academici veel te bieden. “Affiniteit met techniek is een pre, maar echt niet altijd nodig. Het fijne is dat je bij Unica veel ruimte krijgt: ga het maar doen en leer van je ervaringen. Daar krijg ik enorm veel energie van.”