Snelgroeiend Unica zet in op verdere expansie

Snelgroeiend Unica zet in op verdere expansie

Unica is in de afgelopen jaren sterk gegroeid mede als gevolg van de groeiende vraag naar duurzamere en intelligentere gebouwen. Om de markt nog beter te kunnen bedienen zet Unica in op meer ruimte voor haar netwerk van bedrijven. Naast de 14 landelijke vestigingen heeft Unica al lange tijd de beschikking over bedrijven met veel specialistische kennis. Deze bedrijven hebben per vandaag gedeeltelijk een nieuwe naamgeving om beter te kunnen voldoen aan de vraag in de markt. Unica heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevend geïntegreerd technisch dienstverlener en verwacht de komende jaren te groeien van ruim 2.200 naar minimaal 2.800 medewerkers met een omzetniveau van ca. € 500 miljoen. 

Grotere rol in maatschappelijke thema’s
Unica richt zich als technisch dienstverlener op hoogwaardige technologische oplossingen die gebouwen slim, comfortabel, veilig, gezond en duurzamer maken. Unica wil bijdragen aan de antwoorden van vraagstukken in de gebouwde omgeving als energiezuinigheid, de kwaliteit van de werk- en leefomgeving en de rol van ICT hierin. Hierbij past het ontwikkelen van nieuwe rollen en activiteiten die aansluiten bij de snel veranderende maatschappelijke behoeftes waarbij comfort, veiligheid, gezondheid en verduurzaming een belangrijke rol spelen. 

Nieuwe naamgeving Unica bedrijven
Om beter aan te sluiten bij de vraag in de markt kiest Unica ervoor om per vandaag (deels) nieuwe namen te gebruiken voor haar gespecialiseerde bedrijven. De 14 landelijke vestigingen van Unica wijzigen niet. Unica bestaat vanaf vandaag uit de volgende 10 bedrijven: 

  • Unica Building Projects (voorheen Unica Projecten)
  • Unica Building Services (voorheen Unica Technisch Beheer)
  • Unica Fire Safety (voorheen Unica Automatic Sprinkler)
  • Unica Security
  • Unica Building Automation (voorheen Unica Regeltechniek)
  • Regel Partners 
  • Unica Energy Solutions (voorheen Unica Ecopower) 
  • Unica ICT Solutions 
  • Unica Industry Solutions (voorheen Unica Industrial Projects)
  • Unica Datacenters (voorheen Unica Fastcom 

Een aantal ondernemingen in het Unica-netwerk blijft onder eigen naam actief. Nsecure geeft als zelfstandig bedrijf mede invulling aan Unica Security, Hellemans Consultancy is een zelfstandig bedrijf binnen Unica Energy Solutions, Unica Schutte ICT geeft invulling aan Unica ICT Solutions en Pro-Fa Automation is een zelfstandig bedrijf binnen Unica Industry Solutions.

Meer duidelijkheid
De doelstelling van de nieuwe naamgeving is om meer duidelijkheid te creëren over waar Unica voor staat en wat de toegevoegde waarde is die Unica kan bieden. Unica is met de wijziging in staat om nog beter innovatieve projecten uit te voeren en zichtbaar te zijn voor relevante partijen die nu nog niet aan Unica denken. Dit is van belang omdat samenwerking met partijen buiten de sector steeds belangrijker wordt. Daarnaast staat de acquisitie strategie de komende jaren in het teken van verbreding van de gespecialiseerde kennis binnen Unica. 

John Quist, CEO van Unica: “De markt waarin wij opereren kent een ongekend groeipotentieel Het netwerk van bedrijven binnen Unica is de afgelopen jaren sterk gegroeid en wij voorzien dat deze ontwikkeling zich verder zal doorzetten. Om die reden geven wij met de nieuwe structuur meer ruimte om de gespecialiseerde kennis als integraal onderdeel van onze dienstverlening aan te bieden. Tegelijkertijd blijven de traditionele installatie-activiteiten bijzonder belangrijk. Wij zien dat grootschalige innovatie op het gebied van energie, ICT en intelligentie van de gebouwde omgeving bij partijen als Unica vandaan zal komen. Met de nieuwe naamgeving kunnen wij onze veelvoud aan technische expertise duidelijker aan de markt communiceren en het sluit beter aan bij de actuele en toekomstige ontwikkelingen in de markt. Bovendien kunnen wij hiermee bestaande en nieuwe opdrachtgevers beter bedienen.” 

Groei naar 2.800 werknemers 
Vanwege de groei van de organisatie en vanwege het grote groeipotentieel in de markt kijkt Unica breed naar de arbeidsmarkt. Unica neemt steeds meer talent aan vanuit andere branches dan de traditionele installatiebranche en verwacht de komende paar jaar te groeien van ruim 2.200 werknemers naar minimaal 2.800 werknemers. Voor 2017 verwacht Unica een omzet van circa € 380 miljoen te realiseren en binnen enkele jaren een omzet van circa € 500 miljoen te behalen.