Van nieuwbouw tot herontwikkeling, Unica van alle markten thuis | Jaaroverzicht 2020

Publicatie datum
Paragrafen


Unica is in 1933 opgericht als werktuigkundig installatiebedrijf, maar inmiddels is Unica uitgegroeid tot allround technisch dienstverlener van Nederland die alle vraagstukken op het gebied van technologie in de gebouwde omgeving oplost. Ook in 2020 heeft Unica aan prachtige projecten gewerkt waarin allerlei toepassingen aan bod komen, onder andere installatietechniek, smart buildings, ICT, brandbeveiliging en internet of things.

Stationspostgebouw Den Haag
De herontwikkeling van het Stationspostgebouw in Den Haag is in volle gang. Het pand, waarvoor Unica Building Projects de technische installaties ontwerpt en installeert, wordt technisch gemoderniseerd en strategisch omgebouwd. In het kader van de herontwikkeling verzorgt Unica Fire Safety de brandbeveiliging van het monumentale pand, middels de aanleg van de sprinkler, brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Het pand is volledig gestript en wordt momenteel weer volledig opgebouwd en gemoderniseerd. Zo wordt het rijksmonument met de herontwikkeling klaargestoomd voor de toekomst.

Stationspostgebouw Den Haag

Nieuwbouw scholen Pieter Zeeman en De Meie
Het Zeeuwse installatiebedrijf Synto, onderdeel van Unica Groep, heeft in mei 2020 een omvangrijke opdracht verkregen van de gemeente Schouwen-Duiveland. In nauwe samenwerking met verschillende andere Zeeuwse partijen gaat Synto de werktuigbouwkundige installatiewerkzaamheden verzorgen voor de nieuwbouw van de scholen Pieter Zeeman en De Meie, op het Hatfieldpark in Zierikzee. De klus betekent een van de grootste opdrachten in de geschiedenis van het bedrijf. Inmiddels zijn nieuwbouwwerkzaamheden gestart. In de zomer van 2021 moet de nieuwbouw gereed zijn, zodat het nieuwe schooljaar vervolgens in de nieuwbouw van start kan gaan.

Radboudumc Nijmegen
Regel Partners, onderdeel van het cluster Unica Building Intelligence, gaat samen met Engie Building Automation de gehele gebouwautomatisering verzorgen voor de nieuwe hoofdentree van het Radboudumc in Nijmegen. Eén integraal team van beide bedrijven werkt voor het universitaire ziekenhuis aan de invulling van de oplossing, inclusief ‘Smart Building Technology’.

De complete bouw van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc wordt gerealiseerd door consortium FourCare, waar Unica eveneens samen met Engie de technische dienstverlening voor zijn rekening neemt. De bouwbedrijven Van Wijnen en Trebbe maken ook deel uit van het consortium. De realisatie duurt naar verwachting tot volgend najaar. In het voorjaar van 2022 wil Radboudumc vervolgens de deuren van de nieuwbouw openen voor patiënten.

Rijnstate Elst
Ziekenhuis Rijnstate en het consortium Berghege Heerkens Unica gaan samenwerken om de bouw van een nieuwe ziekenhuisvoorziening in Elst te realiseren. De nieuwbouw start in het voorjaar van 2021, ondertussen wordt er hard gewerkt om de ambities van Rijstate op het gebied van duurzaamheid en innovatie uit te denken. 

Het streven is om in Elst een toekomstgerichte ziekenhuisvoorziening te realiseren, die aansluit op de behoefte van het verzorgingsgebied, veelal jonge gezinnen. Hierin wordt nauw samengewerkt met andere (eerstelijns) zorgverleners. De zorg wordt verleend met intensieve inzet van digitale communicatiemiddelen en nieuwe informatie- en communicatietechnologie.
 

Rijstate Elst
Impressie nieuwbouw ziekenhuisvoorziening Rijnstate in Elst

Toonaangevende opdrachtgevers
Een andere toonaangevende opdracht werd verkregen vanuit het Rijksvastgoedbedrijf. Drie percelen van de omvangrijke opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werden gegund aan Unica Building Services, die daarmee het installatietechnisch onderhoud van 62 Rijksgebouwen in die drie regio’s gaat verzorgen. Ook voor twee regionale ziekenhuizen ging de bouw ondanks alle coronabeperkingen door. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat door met moderniseren en verduurzamen en bouwt een nieuw ziekenhuis, terwijl het St. Jansdal in Harderwijk de al bestaande samenwerking met Unica intensiveerde.

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Unica intensiveren de bestaande samenwerking. In september werd de officiële aannemingsovereenkomst ondertekend.