Sprinklerinstallatie XXL voor Bol.com

Publicatie datum
Paragrafen


Voor het nieuwe ‘fulfilment center’ van Bol.com in Waalwijk realiseerde Unica Fire Safety een Sprinklerinstallatie XXL om het gebouw tegen brand te beveiligen. Vanwege de indrukwekkende afmetingen van het gebouw (135.000 m2 opslagvolume) was een sprinklerinstallatie de enige optie om in een complex van deze omvang beginnende branden te kunnen beheersen en schade effectief te beperken. 

Met circa 60 kilometer pijpleiding, 16.000 ESFR sprinklerkoppen en twee diesel aangedreven pompen met een capaciteit van 650 kubieke meter per uur is dit met recht een megaproject te noemen. De omvang van het complex en de vele inbouwvloeren en transportsystemen in het gebouw zorgden voor een uitdaging in het ontwerp en de aanleg van de installatie. Projectleider Peter Visser van Unica Fire Safety licht toe: “Bij het ontwerp moesten we rekening houden met alle inbouwvloeren en transportsystemen in het gebouw, waarbij de sprinklerkoppen zodanig moesten worden geprojecteerd dat elke plek in het opslag- en transportgedeelte voldoende wordt gedekt. De grote omvang en het dubbele net in verband met de inbouwvloeren en transportsystemen maakte het een zeer uitdagend en mooi project.”

De sprinklerinstallatie bestaat in totaal uit vijftig secties, wat ook uitdagingen oplevert op het gebied van beheer, onderhoud en testen. Een innovatie binnen de gebruikte bestaande techniek is de aansturing van de testafsluiters (ITC’s). Die zijn elektrisch uitgevoerd, waardoor ze op afstand vanuit de pompkamer te bedienen zijn. De afzonderlijke sprinklersecties kunnen door deze toepassing via een drukknop per sectie vanuit de pompkamer getest worden. Dat scheelt enorm veel tijd bij het testen van de installatie.

Peter Visser beaamt dat dit project voor Unica Fire Safety het grootste project is dat het bedrijf ooit heeft gerealiseerd. “We hebben wel eerdere omvangrijke gebouwen van sprinkler voorzien en de ervaringen die we daarmee hebben opgedaan hebben we kunnen verwerken in dit megaproject. Maar qua ontwerp en bouw van de installatie is hier wel sprake van een uniek project. We zijn trots dat we onze naam hieraan hebben mogen verbinden. Een goede vertaling van de eigenschappen van het gebouw naar een passend sprinklersysteem dat is afgestemd op het brandrisico, is essentieel. Dat is ons specialisme en we zijn verheugd dat we met onze kennis en kunde een bijdrage hebben mogen leveren aan de bescherming van een immens en bijzondere gebouw van een toonaangevend bedrijf.”

Lees het hele artikel op de website van Brandveilig.com.