Stationspostgebouw: Unica Fire Safety ontwerpt en realiseert brandbeveiligingsinstallaties

Publicatie datum
Paragrafen
 
De herontwikkeling van het rijksmonument Stationspostgebouw in Den Haag is vorig jaar gestart en inmiddels in volle gang. Het pand wordt strategisch omgebouwd en technisch gemoderniseerd met als doel een groene en vitale levensader voor het centrum. In het kader van de herontwikkeling verzorgt Unica Fire Safety de brandbeveiliging van het monumentale pand, middels de aanleg van de sprinkler, brandmeld- en ontruimingsinstallaties.

Een nieuw hoofdkantoor

Dit Rijksmonument heeft na de verbouwing een gebruiksoppervlak van ca. 30.000 m2. Vanaf medio 2021 zullen verschillende bedrijven, waaronder Fostbury & Sons zich vestigen in het nieuwe pand.

SENS real estate verzorgt de herontwikkeling in opdracht van LIFE NL. Voor de realisatie zijn er meerdere clusters van Unica aangesloten. Naast de brandbeveiligingsinstallaties zorgt Unica ook voor de realisatie van alle technische installaties om het pand comfortabel en duurzaam te maken. Zo worden er o.a. WKO-, luchtbehandelings- en elektronische installaties gerealiseerd in het Stationspostgebouw

SENS real estate: “De herontwikkeling van het Stationspostgebouw markeert een belangrijke stap van de gehele gebiedsontwikkeling van het HS Kwartier. We zijn verheugd met de samenwerking met Unica, die de installatietechnische uitgangspunten uitwerkt. Dit biedt een goede fundatie voor een duurzame samenwerking.”

Brandbeveiliging van A tot Z

Middels de sprinklerinstallatie en de brandmeld- en ontruimingsinstallaties wordt de brandbeveiliging voor het pand georganiseerd. In het pand worden in totaal circa 2400 sprinklers aangebracht. Voor de watertoevoer van het sprinklersysteem wordt zowel 1 dieselpomp als 1 elektropomp geplaatst. Hiermee wordt een hogere betrouwbaarheid gewaarborgd.

Kenmerkend voor dit project is dat de eigenaar er zelf voor heeft gekozen om de brandmeldinstallatie als volledige bewaking uit te laten voeren. Daarnaast is ook de uitvoering van de ontruimingsinstallatie bijzonder. In de meeste gevallen wordt een zogeheten Type B ontruimingsinstallatie toegepast, welke bij een calamiteit een toonsignaal verspreidt. In dit geval wordt er echter een Type A installatie aangebracht, die in het geval van een calamiteit gesproken woord boodschappen verspreidt.

Nauwkeurigheid vereist

werkzaamheden Stationspostgebouw

Ieder project is uniek en brengt zijn eigen uitdagingen mee. Om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen worden er nieuwe verdiepingen in het Stationspostgebouw gemaakt. Ook krijgen bestaande verdiepingen open delen, zodat het daglicht het begane grond niveau kan bereiken en de kantoorruimte een ruimtelijke inrichting krijgt. Dit betekent echter wel dat er weinig ruimte tussen het plafond en dek bestaat, waardoor de installaties krap op elkaar moeten worden gemaakt. Omdat meerde clusters van Unica betrokken zijn bij de herontwikkeling, kan er heel nauwkeurig worden getekend en zijn alle installaties gedetailleerd op elkaar afgestemd. Verschillende disciplines van Unica werken nauw samen en denken met elkaar mee, waardoor het project in een hoog tempo wordt uitgevoerd.

Projectinformatie

Opdrachtgever: LIFE NL
Type bouw: Bestaande bouw
Looptijd: 8 maanden
Bruto vloeroppervlak: 30.000 m2
Installatie: Sprinklerinstallatie, branddetectie- en ontruimingsinstallatie