Unica Fire Safety en K&G Groep sluiten partnerschap voor Stat-X blusaerosol

Publicatie datum
Paragrafen

Unica Fire Safety en K&G Groep hebben op 2 november 2018 een partnerovereenkomst gesloten voor de levering van Stat-X blusaerosol systemen. Unica wordt daarmee één van een select aantal leveranciers van Stat-X aerosol blusmiddelen in Nederland.

“Met deze samenwerking kunnen we onze opdrachtgevers een nog completer aanbod aan brandveiligheidsoplossingen bieden. Stat-X blusaerosol vormt een goede aanvulling op ons aanbod, omdat blusaerosol bijzonder goed geschikt is voor objectbeveiliging. In veel gebouwen zijn onbemande besloten (technische) ruimtes aanwezig, zoals meterkasten, schakelkasten, verdeelkasten en ruimten met liftapparatuur. Het beveiligen van deze ruimten met een automatische blusinstallatie is vanuit de wetgeving niet verplicht, waardoor ze in de praktijk vaak onbeveiligd blijven. Een groot deel van de bedrijfsbranden ontstaat echter juist in dit soort ruimten. Met een snelle en effectieve brandbestrijding bij de bron kan een beginnende brand direct in de kiem gesmoord worden. Door de brand geen kans te geven om zich te ontwikkelen kan de brandschade flink worden beperkt”, aldus Tom Verschoor, directeur Unica Fire Safety.

Brandvierhoek

Wat is Stat-X blusaerosol?

Blusmiddelen op basis van aerosol werken anders dan klassieke blussystemen zoals een sprinkler- of blusgasinstallatie. Klassieke blussystemen bestrijden een brand door één of meerdere elementen van de branddriehoek (brandstof, zuurstof en warmte) uit te schakelen. Blusaerosol richt zich op het vierde element, de kettingreactie die de brand in stand houdt. Het blussend vermogen van blusaerosol ligt in het onderbreken van deze kettingreactie. Om die reden is blusaerosol geschikt voor het blussen van verschillende typen branden, zoals vaste stoffen, vloeistoffen, gasbranden en elektrisch geïnitieerde branden.

Hoe werkt het?

Het Stat-X aerosol blusmiddel bestaat uit een gepatenteerd mengsel van kalium houdend product en een organisch bindmiddel. Het blusmiddel bevindt zich als vaste blusstof in de RVS behuizing. Bij een blussing wordt de blusstof door een exotherme reactie omgevormd naar gasvormig. Door de warmte van de brand valt het blusmiddel uiteen en komt een grote hoeveelheid kaliumradicalen vrij. Deze hechten zich aan de vrije radicalen die de kettingreactie van de brand in stand houden. Door deze vrije radicalen te stabiliseren wordt de kettingreactie onderbroken en dooft het vuur. Het eventueel herontsteken van de brand wordt voorkomen door de langdurige werking van het blusmiddel.

De Stat-X blusunits zijn verkrijgbaar in verschillende formaten - variërend van 30 gram tot 2500 gram blusstof - waardoor het blusmiddel ingezet kan worden in ruimten van verschillende afmetingen en met verschillende brandrisico’s. De blusunits kunnen tevens zowel thermisch als elektrisch worden geactiveerd. Hierdoor is Stat-X blusaerosol zowel als stand-alone product voor objectbeveiliging geschikt, als met verschillende branddetectiesystemen te combineren. Een van de voordelen van het systeem is dat de blusunits door het compacte ontwerp weinig inbouwruimte in beslag nemen. Bovendien zijn er geen bijzondere bouwkundige voorzieningen nodig. Hierdoor kunnen besloten ruimtes en objecten met een risico op het ontstaan van brand, tegen relatief geringe kosten beveiligd worden.

Over K&G Groep

K&G Groep is een kennis gedreven organisatie die zich heeft gespecialiseerd in aerosol blusmiddelen. Directeur Kees van Toer heeft jarenlange ervaring in de sector brandbeveiliging. Hij ziet Stat-X blusaerosol als de ideale combinatie van vroegtijdige branddetectie en brandbestrijding bij de bron.

Kees van Toer licht toe: “Mijn eerste kennismaking met Stat-X dateert uit 2011. Ik maakte kennis met Fireaway, een bedrijf dat beschikt over een team van zeer ervaren brandbeveiligingsexperts en tegelijkertijd vernieuwers die ervan overtuigd zijn dat er altijd betere manieren zijn om mensen, goederen en processen te beschermen. Zij hebben Stat-X blusaerosol ontwikkeld tijdens hun zoektocht naar het schoonste en meest effectieve aerosol blusmiddel. Blusaerosol wordt vaak ten onrechte als een concurrent gezien van sprinkler of watermist systemen. Verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen. Er is geen enkel blussysteem dat in elke situatie de beste oplossing is. Ik zie blusaerosol als een aanvullende blusoplossing voor juist die locaties of ruimten waar sprinkler niet de beste oplossing is, of om andere redenen niet kan worden toegepast. Unica deelt die visie en van daaruit is onze samenwerking ontstaan. Meer dan 36 jaar ervaring in branddetectie leerde mij: “blussen moet je niet willen”. Dat is nog steeds mijn credo, maar als het moet, dan het liefst zo compact en effectief mogelijk. Dat, samen met een gezonde visie op de toekomst, maakte deze vorm van samenwerking tussen onze bedrijven vanzelfsprekend.”

Meer informatie over Stat-X blusaerosol is te lezen op de productpagina.
 

Stat-X blusmiddelen close up