Unica Fire Safety realiseert watermist installatie voor verpleegcentrum Talma Hûs

Publicatie datum
Paragrafen


Verpleegcentrum Talma Hûs in Feanwâlden biedt een veilige, huiselijke omgeving voor bewoners met onder andere dementie. Het verpleegcentrum beschikt over 138 appartementen en heeft daarnaast negen gezamenlijke huiskamers. Veel bewoners van het verpleegcentrum zijn minder mobiel en daardoor verminderd zelfredzaam in het geval van brand. Een goede brandveiligheid is voor Talma Hûs erg belangrijk om de kwetsbare bewoners een veilige, vertrouwde leefomgeving te kunnen bieden. Sjouke Hoogland, vastgoedadviseur bij Talma Hûs, ging samen met Unica Fire Safety op zoek naar mogelijkheden om de brandveiligheid voor de bewoners verder te vergroten.

Omdat het een bestaand gebouw betreft, was de ontwerpvrijheid beperkt. De te realiseren brandbeveiligingsinstallatie moest daardoor niet alleen aansluiten op de veiligheidsrisico’s, maar ook binnen de bouwkundige grenzen van het gebouw passen. In het ontwerp moest bijvoorbeeld rekening worden houden met de beschikbare ruimte voor het leidingwerk en de wateropslag van de blusinstallatie.

In overleg met Unica Fire Safety en de heer Hoogland is er voor lage druk watermist gekozen. Door de dunnere buisdiameters en compactere wateropslag bleek de watermist installatie goed in de bestaande situatie in te passen. De watermist installatie wordt bij brand automatisch geactiveerd en zorgt voor een effectieve brandbestrijding, direct bij de brandhaard. Het koelend effect van de waternevel zorgt er voor dat er meer tijd is om de aanwezige mensen in veiligheid te brengen. Daarnaast heeft lage druk watermist als voordeel dat het minder water verbruikt bij het blussen van een eventuele brand en dus ook minder waterschade veroorzaakt.

Een van de uitdagingen voor dit project was dat het verpleegcentrum tijdens de werkzaamheden volledig in bedrijf moest blijven. Daarnaast wilde het verpleegcentrum zo min mogelijk onrust voor de bewoners creëren. Door één van de negen huiskamers als roulatiekamer te gebruiken, konden onze medewerkers hun werk ongestoord doen en hadden de bewoners geen onnodige afleiding.

De heer Hoogland is meer dan tevreden over de manier waarop Unica Fire Safety het project heeft aangepakt. In de referentiecase leest u meer over zijn kijk op de samenwerking met Unica.
 

Watermistinstallatie Talma Hûs             Pompkamer Talma Hûs