Unica en G4S bouwen Firesafety Experience Center voor zorgsector

Publicatie datum
Paragrafen

Om de gebruikers van een ziekenhuis of zorgcentrum te laten meemaken wat er gebeurt bij brand bouwen Unica en G4S in Ede een Firesafety Experience Center. In de praktijk blijkt dat veel mensen niet weten hoe een sprinkler- of watermistinstallatie precies werkt en wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Met de bouw van een Firesafety Experience Center willen Unica Automatic Sprinkler en G4S medewerkers in de Cure & Care sector laten ervaren wat een brandveiligheidssysteem precies doet. De eerste training in het Experience Center vindt plaats op 22 november. 

Grote onbekendheid bij werking brandveiligheidssystemen
Van de meeste technische installaties – verwarming, verlichting, watervoorziening en luchtbehandeling – weet iedereen wat ze doen en wat ervan verwacht kan worden. Een uitzondering hierop zijn brandveiligheidssystemen. Van deze installaties vindt iedereen dat ze in een gebouw aanwezig moeten zijn, maar hoopt niemand dat ze ooit in werking hoeven treden. Veel relevante vragen komen daarbij aan de orde als: hoe gevoelig zijn sprinklers afgesteld? Gaan bij een brand alle sprinklers in het gebouw open? Kun je gewoon ademhalen in de watermist? Hoeveel tijd heb je om te vluchten? En hoe groot is de waterschade na afloop? 

Ervaren en trainen, gericht op de zorgsector 
Voor Unica Automatic Sprinkler is de onbekendheid reden om met G4S, marktleider op het gebied van onder meer veiligheidstrainingen, de handen ineen te slaan. Het Experience Center richt zich gezien de grote behoefte daaraan specifiek op de Cure & Care sector. Zorginstellingen kenmerken zich door een grote variëteit aan gebouwen, bewoners, patiënten en risico’s en een brand kan grote gevolgen hebben voor patiënten en medewerkers.

 
Het Experience Center wordt gebouwd in het trainingscentrum van G4S in Ede, waar twee patiëntkamers zijn ingericht om in een realistische omgeving te kunnen trainen. De eerste patiëntkamer is voorzien van een traditionele sprinklerinstallatie, de andere kamer met een hogedruk watermistinstallatie. G4S gaat hier onder andere directies, verpleegkundigen, BHV’ers en technisch beheerders van ziekenhuizen en zorginstellingen trainen. Daarbij komen onder meer hittegewenning, het ontruimen van een beveiligde en onbeveiligde patiëntkamer en het omgaan met mobiele blusmiddelen aan bod.

Neem contact op
G4S en Unica zijn ervan overtuigd dat op deze manier de brandveiligheid in de zorgsector kan worden verbeterd. Organisaties die actief zijn in de zorg kunnen informatie over een fire safety training aanvragen via Henk Jan Kooijmans, Unica Automatic Sprinkler, 033 - 24 78 080 of mail naar firesafetytraining@unica.nl

Over Unica  
Unica is met 14 vestigingen, 10 gespecialiseerde bedrijven, 3 regionale projectenbedrijven en meer dan 2.000 medewerkers de grootste zelfstandige technisch dienstverlener van Nederland. Unica biedt opdrachtgevers integrale, technologische oplossingen voor veiligheid, comfort & gezondheid, ICT en energie & duurzaamheid. Unica Automatic Sprinkler is specialist en één van de grootste spelers is op het gebied van brandveiligheidsinstallaties in Nederland, met een duidelijke missie: bijdragen aan een brandveilige leef- en werkomgeving.

Over G4S
G4S maakt ieders woon-, werk- en leefomgeving veiliger als marktleider in veiligheids- en beveiligingsoplossingen. Dit doet de organisatie door nauw samen te werken met klanten en ketenpartners, door verregaande kennis over diverse sectoren én door continu te investeren in gekwalificeerde mensen en waardevolle innovaties. G4S is beursgenoteerd in Londen en Kopenhagen en is wereldmarktleider met ruim 585.000 medewerkers in meer dan 100 landen, waarvan ruim 6.500 in Nederland.