Voldoe aan de brandveiligheidsregels in het Bouwbesluit

Publicatie datum
Paragrafen

 

Voldoe aan de regels voor brandveiligheid: check het Bouwbesluit 2012

U wilt een groot logistiek magazijn bouwen. Of een hotel waarin al uw gasten terecht kunnen. Het is dan belangrijk dat dit pand voldoende brandveilig is. Met de juiste brandveiligheid voor bedrijven voorkomt u onveilige situaties voor de gebruikers en de omgeving. De eisen hiervoor zijn samengebracht in het Bouwbesluit 2012.
 

Wat er in het Bouwbesluit 2012 staat

Het Bouwbesluit 2012 bevat allerlei regels op het gebied van onder meer veiligheid, gezondheid en milieu. Brandveiligheid is hier een belangrijk onderdeel van. In het document staan de minimale eisen voor uw pand. Let op: deze regels richten zich puur op het voorkomen van slachtoffer en onbeheersbare branden. Ze beschermen uw bedrijfscontinuïteit en inventaris niet. Wij kunnen dat uiteraard wel.
 

BIO
De aspecten van brandveiligheid in een pand vatten we samen als BIO: Bouwkundig, Installatietechnisch en Organisatorisch.

 

Niet te grote compartimenten

Het Bouwbesluit 2012 stelt dat een ruimte vanwege de brandveiligheid niet groter mag zijn dan een bepaald aantal vierkante meters. Als u deze limiet overschrijdt, moet u uw gebouw opdelen in een aantal compartimenten, afgescheiden met brandwerende wanden. Maar wanneer bijvoorbeeld orderpickers de hal met heftrucks doorkruisen, wilt u juist een pand met open structuur.
 

Behoud de open structuur van het pand

Met aanvullende brandveiligheidsmaatregelen beperken we het aantal brandwerende wanden en voldoen we toch aan de regels. Bijvoorbeeld met een blusinstallatie die een gelijk niveau van brandveiligheid garandeert. De eis voor kleinere brandcompartimenten vervalt dan. Zo behoudt u de open structuur van het gebouw en kunnen medewerkers hun taken ongehinderd uitvoeren. Onze experts maken graag een plan op maat dat voldoet aan alle wettelijke kaders.
 

Soorten brandbeveiliging

Om de brandveiligheid te vergroten zijn er twee soorten installaties: branddetectie- en blussystemen. De een waarschuwt en de ander blust actief. Branddetectie komt in de vorm van brandmelders en een ontruimingsalarm. Denk bij blussystemen onder meer aan sprinklers, watermist, blusgas of blusaerosol.
 

Lees meer over de soorten brandbeveiliging

 

"Unica Fire Safety helpt u te voldoen aan alle regels rondom brandveiligheid zoals vastgesteld in het Bouwbesluit 2012 en diverse normen en voorschriften. Wij ontwerpen een installatie op maat."
 

Win advies in bij onze experts