Woontorens Boompjes Rotterdam voorzien van sprinklerinstallatie door Unica Fire Safety

Woontorens Boompjes Rotterdam voorzien van sprinklerinstallatie door Unica Fire Safety

Aan de Boompjes in Rotterdam worden twee nieuwe woontorens gerealiseerd. De naast elkaar gelegen torens worden respectievelijk 70 en 100 meter hoog en worden gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Team V. In opdracht van Cordeel Nederland verzorgt Unica Building Projects de technische installaties in de woontorens. De aanleg van de sprinklerinstallatie is daarbij uit handen gegeven aan Unica Fire Safety.
Artist impressie van de nieuwe woontorens aan de Boompjes (foto: Cordeel)

De Boompjes

De nieuwe woontorens aan de Boompjes komen op een prominente zichtlocatie aan de Maas te staan. Op deze locatie stond tot voor kort een leegstaand kantoorgebouw. Dit pand wordt volledig gesloopt en  vervangen door de hoogwaardige woonomgeving van de nieuwe torens.

De woontorens gaan ruimte bieden aan 342 huurappartementen in de vrije sector. Vanuit de appartementen hebben de toekomstige bewoners straks een wijds uitzicht op het water en de Erasmusbrug. Op de onderste verdieping wordt een commerciële plint gerealiseerd, waar verschillende ondernemers hun intrek in zullen gaan nemen. Daarnaast is onder het complex een 2-laagse parkeerkelder voorzien, waarin een innovatief mobiliteitsconcept voor elektrische auto’s en e-bikes wordt ondergebracht.

Volledig gesprinklerd

Vanwege de omvang en hoogte van de torens is er voor gekozen om beide gebouwen volledig te sprinkleren. Zowel de appartementen als de gemeenschappelijke ruimten, de commerciële ruimten en de parkeergarage worden van sprinklers voorzien. Om op iedere verdieping een juiste hoeveelheid bluswater te kunnen leveren, wordt de installatie aangesloten op twee elektrisch aangedreven meertraps sprinklerpompen.

In de appartementen worden ‘residental’ sprinklers toegepast; een type sprinkler dat speciaal ontwikkeld is voor woongebouwen. Verder wordt een fors deel van het leidingwerk van de sprinklerinstallatie ingestort in de betonconstructie. Hiermee worden de leidingen uit het zicht onttrokken en ontstaat er een esthetisch mooier resultaat.

Voortgang

Dit omvangrijke project heeft een looptijd van circa 4 jaar. Begin 2020 is gestart met de eerste sloopwerkzaamheden. Zodra de ruwbouw, gevels en daken gereed zijn, zal Unica starten met de aanleg van de sprinklerinstallatie en bijbehorende voorzieningen.

Naar verwachting zullen de toekomstige bewoners medio 2024 hun intrek kunnen gaan nemen in hun woning.