Watermist

Watermist levert een optimale brandbeveiliging met een minimale hoeveelheid water. 

De laatste jaren worden watermistsystemen steeds vaker toegepast in Nederland. Naast hogedruk systemen behoren ook lagedruk watermistsystemen tot de mogelijkheden. Het systeem is zeer geschikt voor toepassing in zorginstellingen, hotels, monumentale gebouwen, onderwijsinstellingen, hoogbouw, datacenters en penitentiaire inrichtingen.

Wat is watermist?

Een watermistinstallatie bestaat uit een netwerk van dunne leidingen die via verstuivers minieme druppeltjes produceren en een mist van water de ruimte in spuiten. Bij brand wordt de watermist gasvormig en zuigt het zich naar de brandhaard toe. Door het grote werkzame oppervlak zorgt de waternevel voor een sterk koelend effect. Doordat de mist vrijwel direct verdampt verdringt het de zuurstof bij de brandhaard. Dit levert een groot blussend effect op, waardoor de brand geen stand houdt.

Wat zijn de voordelen van watermist?

Ten opzichte van conventionele blussystemen heeft watermist een aantal voordelen. Veiligheid is daarbij het belangrijkste aspect. Watermist verspreidt een nevel van minuscule waterdeeltjes die zorgen voor een groter bluseffect en meer verkoeling. Hierdoor wordt de vluchttijd voor de aanwezige mensen bij brand verlengd. Daarnaast slaan rook- en roetdeeltjes direct neer zodat de kans op schadelijke inademing hiervan kleiner is. Ook is voor het blussen met watermist veel minder water nodig, waardoor er vaak kan worden volstaan met een drinkwaterleiding in plaats van een grote watertank. Bovendien is de waterschade na de inzet van watermist aanzienlijk kleiner in vergelijk met een traditionele sprinklerinstallatie, wat de kans op beschadiging van apparatuur verkleint. Tenslotte is de installatie van het systeem eenvoudiger. De leidingen zijn dunner, nemen minder inbouwruimte in beslag en zorgen voor een lagere belasting van de constructie.

Prefab werkplaats

Om de montage van onze watermistinstallaties zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, maakt Unica Fire Safety gebruik van een eigen prefab werkplaats.

Download
Unica Fire Safety - Watermist - Brochure