Drie dagen van de radar levert laatste trends Office 365 op

Publicatie datum
Paragrafen

Blog door Jorik Polhuis, Office 365 consultant bij Unica Schutte ICT

Om bij te blijven in de wereld van Microsoft en specifiek op het gebied van Office 365, vind ik het heel belangrijk om minimaal één keer per jaar een moment te nemen om eens rustig alle vernieuwingen door te nemen en op me in te laten werken. Het congres Office365 Connect was daarvoor de perfecte gelegenheid. Ik was dan ook drie dagen van de radar om al het nieuws rondom Office 365 in me op te nemen van de experts.

Congressen zoals Office 365 Connect, werken voor mij heel goed om drie redenen. Allereerst omdat er geen tot weinig afleiding is van het dagelijkse werk, zo kan ik de volledige focus op kennisdeling leggen. Ten tweede vanwege de variëteit aan presentaties: allerlei verschillende functionaliteiten die op verschillende niveaus worden uitgelegd. De derde en laatste reden is het contact dat je hebt tijdens zo’n congres met experts die normaal gesproken niet benaderbaar zijn. Zo was Vesa Juvonen (senior program manager van Microsoft) aanwezig. Alle nieuwe trends en ontwikkelingen die nu spelen, zijn tijdens die drie dagen aan de orde gekomen en ik wil ze in deze blog graag met jullie delen.

SharePoint framework

SharePoint Framework

Veel van de eisen en wensen van een organisatie passen in de standaard bij Office 365. Maar er zijn altijd een aantal processen of wensen die niet standaard te activeren zijn binnen Office 365. Op dat moment staat een organisatie voor de keuze: je wijzigt het bedrijfsproces zodat het in de standaard van Microsoft past of je kiest voor maatwerk, zodat het wel aansluit bij je bedrijfsproces. Ik zie dat Microsoft veel moeite doet om maatwerk zo eenvoudig en robuust mogelijk te ontwikkelen. Dit doen ze door middel van het SharePoint Framework. Nu wordt het beschikbaar gesteld voor aanpassingen en toevoegingen aan SharePoint, maar in de wandelgangen heb ik al gehoord dat dit breder getrokken gaat worden. Dus aanpassingen en toevoegingen worden binnen de gehele Office 365 suite mogelijk.

Gezichtsherkenning

‘Gratis’ services

Meer en meer wordt duidelijk dat Azure niet alleen de plek is voor servers en de active directory. Microsoft biedt tal van services aan, en dit aantal wordt elke week groter. Denk aan de FaceAPI en Azure Maps. De FaceAPI kan onder meer gezichten herkennen en vergelijken en identiteiten koppelen aan foto’s. Bij Azure Maps kan gedacht worden aan zoeken naar adressen, verkeer en het verkrijgen van route-informatie. Deze twee voorbeelden zijn onderdeel van een gigantische berg van services op Azure. De kracht van deze mogelijkheden zit in de uniformiteit en inzetbaarheid. De services zijn snel en eenvoudig te testen en te proberen op pilotniveau. Er kunnen bijvoorbeeld PowerApps of andere services binnen Office 365 ingezet worden om snel krachtige functionaliteiten te integreren. Dit alles is gratis om mee te beginnen en pas bij enorme hoeveelheden aanvragen wordt er een kleine bijdrage gevraagd door Microsoft.

Al met al veel nieuwe mogelijkheden en trends, waarmee op dit moment geëxperimenteerd wordt in de markt. Wilt u de mogelijkheden zien of een pilot starten? Neem dan contact met mij op.

Jorik Polhuis

Jorik Polhuis
Office 365 consultant Unica Schutte ICT

Contact