Heerlijk avondje een nachtmerrie voor de ICT-beheerder?

Publicatie datum
Paragrafen


Blog door Hendry Scholing, connectivity specialist bij Unica Schutte ICT

Het is weer de tijd van het jaar… onrust in Nederland nu de Goedheiligman voet aan wal heeft gezet. Heeft u ook die enorme boeken van de speelgoedwinkels op de mat gekregen? Ik wel en als ICT’er viel mijn oog gelijk op het met internet verbonden speelgoed. Op het eerste gezicht onschuldig en leuk voor onze kinderen, maar het begin van een ontwikkeling met grote gevolgen voor elke organisatie.

Steeds vaker wordt het internet gebruikt om een extra ervaring te kunnen bieden voor kinderen bij het gebruik van het speelgoed. Helaas gaat dit niet altijd goed en zijn er genoeg voorbeelden van gehackt speelgoed en waarschuwde de FBI vorig jaar zelfs al voor het gevaar van digitaal speelgoed. Met de vervaging van de scheidslijn tussen het gebruik van technische hulpmiddelen thuis en op de werkplek, speelt bij mij de vraag op of het ‘heerlijk avondje’ dit jaar zijn weerslag zal hebben op de verdere intrede van digitaal speelgoed in het zakelijk netwerk en hoe organisaties zich hiertegen weren.

IoT speelgoed

Hoos van IoT-apparatuur
Digitaal speelgoed klinkt wellicht oneerbiedig voor Internet of Things (IoT), maar is naar mijn idee momenteel wel de beste omschrijving voor dit soort apparatuur. Apparatuur en leuke gadgets die veelal voor een habbekrats via het internet te verkrijgen zijn. De vraag is of organisaties al wel klaar zijn om deze hoos van IoT-apparatuur tegen te gaan. Deze apparatuur kan vaak heel makkelijk gekoppeld worden aan de netwerkinfrastructuur van organisaties en dat kan iedereen doen zonder ondersteuning van een ICT-beheerder. Daardoor blijft dit soort apparatuur automatisch ook buiten beeld van de ICT-beheerder en vormt daarmee een extra laag van schaduw-IT binnen een organisatie.

Doordat er bij goedkope apparatuur in de regel weinig aandacht is besteed aan de beveiliging, is de kans groot dat het zonder veel moeite door een aanvaller overgenomen kan worden. Met alle gevolgen van dien: spionage, datalekkage of zelfs het laten disfunctioneren van de totale netwerkinfrastructuur van een organisatie. Daarmee is de lol van het heerlijk avondje voor de medewerker al snel de nachtmerrie voor de ICT-beheerder of de directeur.

Sinterklaas IoT

Grip op de ICT-infrastructuur
Het is dus belangrijk dat we deze ontwikkeling serieus nemen, ondanks dat u waarschijnlijk nu nog geen vreemde gadgets op de bureaus hebt zien staan van medewerkers. Volgens marktonderzoeksbureau GlobalData zal de IoT-markt de komende jaren een snelle groei doormaken. Dit jaar wordt de waarde van de IoT-markt gesteld op 130 miljard dollar en dit zal groeien naar 318 miljard dollar in 2023. Hiermee is de kans groot dat er de komende jaren ook IoT-toepassingen uw organisatie worden binnengebracht. Het is daarom goed om de infrastructuur nu al voor te bereiden op de komst van deze apparatuur door een extra laag beveiliging op de netwerklaag van de IT-infrastructuur aan te brengen. Door gebruik te maken van Network Access Control, krijgt u als ICT-beheerder inzicht in de aangesloten apparatuur binnen de ICT-infrastructuur en krijgt u grip op wat er wel en wat er juist niet aangesloten kan of mag worden. Hierbij kunnen er gelijk kaders worden gesteld aan het niveau van beveiliging van de apparatuur om eventuele horrorscenario’s te voorkomen.

Ik wens u en uw naasten (desondanks) een heerlijk avondje!

Hendry Scholing

Hendry Scholing
Connectivity specialist Unica Schutte ICT

Tel: +31654651672
E-mail: hscholing@unicaschutte-ict.nl