Kun je digitale transformatie kopen? Heus?

Publicatie datum
Paragrafen
Guus Krabbenborg

Door Guus Krabbenborg

Vandaag de dag is digitale transformatie een strategisch thema voor elke organisatie in de wereld. Iedereen kent inmiddels de voorbeelden van bedrijven die de noodzaak om te veranderen naast zich neer hebben gelegd. Of die het veranderingsproces te laat zijn gestart. En waar dat toe heeft geleid. Natuurlijk, digitale transformatie heeft veel te maken met IT- en software-oplossingen. De vraag is echter of je digitale transformatie simpelweg kunt bestellen vanaf de prijslijst van je IT-leverancier.

Het antwoord op die vraag is natuurlijk Nee! Integendeel, het veranderproces dat is verbonden met deze transformatie wordt gedomineerd door de zogenaamde ‘menselijke factoren’. Zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een heldere toekomstvisie. Duidelijke communicatie over de doelstellingen en de onderliggende strategie. Commitment van alle betrokkenen en de daarbij behorende interne support. En heel belangrijk: consistent voorbeeldgedrag vanuit directie en management.

Wat houdt een digitale transformatie in?

Ik geloof heel sterk dat IT-oplossingen een belangrijk onderdeel van een succesvol transformatie-proces vormen. Maar ik geloof ook dat de daadwerkelijke bijdrage van IT aan het totale project succes lager ligt dan 50 procent.

Hieronder stel ik een aantal vragen die de directie van iedere organisatie zichzelf wat mij betreft in het kader van digitale transformatie moet stellen:

  • Begrijpen we wat digitale transformatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
  • Zijn we bereid en gemotiveerd om te veranderen?
  • Weten we wat we willen veranderen? Hebben we een duidelijke visie en strategie?
  • Zijn wij bereid en in staat om voortdurend het goede voorbeeld te geven?
  • Wat is de investering in digitale transformatie en wat levert het ons op?
  • En wat gebeurt er als het project mislukt? Of als we helemaal niets doen?

Meld je aan voor het event

Ik ben één van de sprekers op het 'Optimaliseren kun je leren' event op donderdag 21 november aanstaande in Klarenbeek. Ik neem u dan graag mee naar de wereld van morgen. En verzorg een inspirerende maar zeker ook prikkelende presentatie over dit belangrijke thema.

Ik zou het geweldig vinden als u daarbij bent zodat we van elkaar kunnen leren en er samen beter van worden. Ik verheug me op uw komst! Schrijf je hier in voor het event,

Guus Krabbenborg
Business trainer en coach en Dynamics 365 expert