Connectivity & wireless networking

Netwerkinfrastructuur is een belangrijk onderdeel van het portfolio van Unica ICT Solutions, omdat het een belangrijk onderdeel is van iedere ICT-oplossing. Wanneer deze basis goed is aangelegd, heeft een organisatie daar veel profijt van. Het gaat hierbij niet alleen om de interne infrastructuur, maar ook de samenhang met de externe ontsluiting naar bijvoorbeeld een datacenter of SaaS-oplossingen zoals Office365. Organisaties moeten er op voorbereid zijn dat Connectivity & Wireless netwerkoplossingen steeds complexer worden. Het gaat niet langer alleen om bekabelde netwerken, maar ook om de transitie om van draadloze infrastructuur de standaard te maken. Naast computers en printers gaan bovendien steeds meer andere apparaten gebruik maken van de netwerkinfrastructuur. Gebruikers gaan er vanuit dat nieuwe apparatuur zonder problemen gebruikt kan worden in de zakelijke omgeving, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Voor een soepel werkende ICT-omgeving is niet alleen het interne netwerk, maar ook de internetontsluiting naar het (externe) datacenter erg belangrijk. De verbindingen met de buitenwereld hebben immers ook invloed op de snelheid en veiligheid van het ICT-netwerk. Voorheen bood één type verbinding voldoende functionaliteit, maar tegenwoordig is een intelligente mix van verbindingen zoals glasvezel en 4G noodzakelijk om soepele bedrijfsprocessen te borgen. Hierbij worden niet alleen traditionele oplossingen gebruikt, maar ook virtuele WAN en LAN gerichte oplossingen. Unica ICT Solutions heeft expertise in huis om zowel het interne netwerk als de dataverbindingen tussen locaties en datacenters te optimaliseren. Hierdoor kunnen opdrachtgevers maximaal gebruik maken van de mogelijkheden die ICT tegenwoordig aan hun organisatie kan bieden.

Toepassingen

De optimalisatie van de netwerkinfrastructuur en de internetontsluiting van de fysieke locatie(s) vormen een integraal onderdeel van de dienstverlening van Unica ICT Solutions. Wij helpen organisaties in de selectie en de aansluiting van de juiste verbindingen, zodat de ICT-infrastructuur optimaal is ingericht. Wij leveren verbindingen voor meerdere doeleinden. Denk hierbij aan de verbinding met de buitenwereld (internet), maar ook het koppelen van vestigingen of aparte verbindingslijnen voor specifiek netwerkverkeer, zoals video, voice of alarmeringen. 

Naast deze externe verbindingen optimaliseert Unica ICT Solutions ook de gebruiksvriendelijkheid en beveiliging van het interne bedrijfsnetwerk. Unica ICT Solutions verzorgt het gehele traject van intake tot implementatie en beheer. Inmiddels is het wireless netwerk daarbij de standaard, want veel apparatuur zoals smartphones en tablets hebben niet eens meer de mogelijkheid om een netwerkkabel aan te sluiten! Bij het kiezen en installeren van een draadloze netwerkomgeving zijn er dan ook steeds meer factoren die een directe impact hebben op de gebruikerservaring. De experts van Unica ICT Solutions staan klaar om heldere en duidelijke adviezen te geven.  

Na het advies begint onze dienstverlening bij het inrichten van het interne netwerk, met switches, routers en access points. Dit kan een netwerk in een nieuw pand zijn, maar ook de vervanging van het bestaande netwerk in een gebouw. Met bouwtekeningen zetten wij de mogelijkheden en beperkingen in uw gebouw uiteen. Eventueel worden er specifieke metingen verricht voor een optimaal bereik van het draadloze netwerk. Hiermee wordt snel duidelijk hoeveel access points en switches er nodig zijn en wat de dekking van het netwerk wordt. Vanzelfsprekend wordt het netwerk goed beveiligd met een krachtige firewall. Al bij het ontwerpproces wordt rekening gehouden met de afhankelijke bedrijfsprocessen en de optimale externe ontsluiting naar eventuele derde partijen, SaaS-oplossingen en het internet. 

Naast de beveiliging wordt er intelligentie toegevoegd aan de infrastructuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het toekennen van rollen, het herkennen van apparaten en het verstrekken van rechten. Met een sterke rechtenstructuur kunnen complexe netwerken eenvoudig beheerd worden. Door automatische detectie van apparaten kan bijvoorbeeld automatisch toegang worden verleend aan de hand van vooraf ingestelde beleidsregels. Ook op verschillende vestigingen kunnen gebruikers dan op identieke manier van het bedrijfsnetwerk gebruik maken. Het fysiek configureren van switches behoort daarmee tot het verleden en eventuele gebruikersfouten worden geminimaliseerd. 

Voor de gebruikerservaring is ook de snelheid en betrouwbaarheid van het netwerk van belang. Door het detecteren van dataverkeer op access points kan worden bepaald welke datastromen voorrang krijgen op anderen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat streaming diensten al het netwerkverkeer opslokken. Uitgangspunt is dat een draadloze gebruiker dezelfde gebruikerservaring heeft als een gebruiker met een bedrade verbinding. Hedendaagse wireless oplossingen bieden tenslotte mogelijkheden om ook op applicatieniveau veiligheidsinstellingen toe te voegen.

In samenwerking met de collega’s van andere Unica-bedrijven kan Unica ICT Solutions tenslotte ook de daadwerkelijk aanleg van de netwerkbekabeling verzorgen. 

Oplossingen

Voor de externe verbindingen van, naar en tussen bedrijfslocaties zijn afhankelijk van het postcodegebied vaak verschillende mogelijkheden beschikbaar. Unica ICT Solutions verifieert bij diverse aanbieders welke verbindingen er leverbaar zijn en wat het meest gunstige aanbod is. Als onafhankelijk dienstverlener kan Unica ICT Solutions  daarbij de mogelijkheden en tarieven van vele providers gebruiken en doorgaans een aantrekkelijk voorstel samenstellen.

Voor de inrichting van het (draadloze) bedrijfsnetwerk gebruikt Unica ICT Solutions primair de productlijnen van Aruba Networks, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise. Afhankelijk van de voorkeuren per organisatie, kan Unica ICT Solutions ook alternatieve oplossingen van bijvoorbeeld Cisco of Aerohive leveren en implementeren. Voor het beveiligen van de netwerkinfrastructuur gebruikt Unica ICT Solutions primair de producten van SonicWall en Cisco, maar er zijn ook samenwerkingen met andere leveranciers zoals Fortinet en Palo Alto.

Toegevoegde waarde

Unica ICT Solutions beseft dat de netwerkinfrastructuur een cruciaal onderdeel is van de ICT-omgeving. Zonder krachtig netwerk zal de kwaliteit en gebruikerservaring van alle ICT-toepassingen onvoldoende zijn. Om die reden kan Unica ICT Solutions ondersteunen in verschillende onderdelen van deze netwerkinfrastructuur, variërend van de externe verbindingen van en naar datacenters tot en met de aanleg van de bekabeling in de pand(en) van een organisatie. Daarmee nemen wij organisaties alle afhankelijkheden die een goede werking van de netwerkinfrastructuur in de weg staan uit handen.

Gezien het toenemende belang van het wireless netwerk hanteert Unica ICT Solutions een uitgebreide aanpak voor het optimaliseren en inrichten van draadloze netwerkomgevingen. Daarbij houden wij rekening met de gebouweigenschappen om de werking van het draadloze netwerk te garanderen, maar voegen we ook onze ICT-kennis op het gebied van security en het toekennen van een rechtenstructuur toe. Daarbij ondersteunen we ook in het monitoren en beheren van uw draadloze netwerkinfrastructuur, om piekbelasting te voorkomen en te garanderen dat alle gebruikers veilig en snel op het bedrijfsnetwerk kunnen blijven werken. Uiteraard wordt hierbij de bekabelde infrastructuur niet uit het oog verloren.