Terramass ziet kansen in mestoverschot

Terramass in Odiliapeel ziet in de grote hoeveelheid drijfmest in Nederland een kansrijk bedrijfsmodel. Maurice Ortmans: “Wij gaan de mest niet zomaar verwerken, wij gaan de mest verwaarden.” Een hypermoderne mestverwerkingsinstallatie maakt van drijfmest waardevolle grondstoffen en dringt gelijktijdig de CO2-uitstoot terug.


Meerdere opbrengsten
Terramass heeft een breed verdienmodel. De drijfmest, die het bedrijf tegen betaling afvoert voor de varkenshouders, wordt verwerkt tot organische mestkorrels en geleverd aan tuincentra. De verwerking levert tevens ammonium - vloeibare kunstmest - op. Het biogas dat gewonnen wordt uit de mest gebruikt Terramass zelf voor de installatie die de drijfmest verwerkt. Aangezien er mest in overvloed is, gaat Terramass aanvullend koolstof uit de mest terugwinnen die gebruikt kan worden om bij te mengen in bijvoorbeeld potgrond of in andere meststoffen voor de landbouw.

Energie-inkoop
Voor de energie-inkoop heeft Terramass energieadviesbureau Hellemans Consultancy ingeschakeld. Ook gaat Terramass het EnergyPanel van Hellemans Consultancy gebruiken om het eigen energieverbruik te monitoren. Voor een bedrijf als Terramass dat nieuw is, dus nog geen verbruiksverleden heeft, en een hoog energieverbruik zal hebben, is het belangrijk continu inzicht te hebben in het energieverbruik.