Unica versterkt expertise koudetechniek met overname Van Kempen | Unica

Unica versterkt expertise koudetechniek met overname Van Kempen

Unica versterkt expertise koudetechniek met overname Van Kempen


Unica neemt het bedrijf Van Kempen Koudetechniek uit Tiel over. Met de aansluiting van Van Kempen in Unica’s netwerk van bedrijven versterkt de technisch dienstverlener zijn organisatie met bijna 75 jaar ervaring in industriële koudetechniek. Van Kempen is in heel Nederland actief, met name in de AGF (Aardappelen, Groente, Fruit), bloemen, voedingssector en distributiecentra. Het is de tweede overname binnen dit specialisme in korte tijd, want in maart van dit jaar nam Unica ook PCT Koudetechniek over. De beide bedrijven, die zich op verschillende marktsegmenten richten, blijven binnen het Unica-bedrijvennetwerk autonoom opereren. 

Koudetechniek
De overname van Van Kempen, met 110 medewerkers een van de grotere spelers op de markt voor koudetechniek, betekent voor Unica een verdere versterking van de expertise in dit specialisme. Als een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland ziet Unica veel toepassingsmogelijkheden. “Gezien de toenemende relevantie van warmte- en koudetechnieken, wint deze kennis ook in technologisch opzicht aan belang. De overname van Van Kempen versterkt onze innovatiekracht en maakt ons bovendien een van de prominente partijen op het gebied van koudetechniek in Nederland.”, zegt Unica-CEO John Quist.

Compleet industrieel portfolio
Unica ziet de vraag naar kennis van koudetechniek vooral terug in de industrie, waar de behoefte aan conditionering van ruimtes toeneemt. Koeling speelt een cruciale rol in de voedselindustrie en het groeiende aantal bedrijven dat actief is in voedselverwerking. Datzelfde geldt voor datacenters, controlled environments zoals laboratoria en OK’s en reguliere airconditioning in gebouwen.

Van Kempen wordt net als PCT onderdeel van het cluster Unica Industry Solutions. Binnen dit bedrijvencluster is alle kennis van industriële technische oplossingen geconcentreerd. Het specialisme koudetechniek is een krachtige aanvulling op de expertise van Unica Industry Solutions, dat met kennis van industriële automatisering, procestechnologie, werktuigbouwkunde en hardware engineering complete oplossingen voor de industriële sector verzorgt.

Prachtige uitdaging
Voor Van Kempen geeft de aansluiting bij Unica toegang tot nieuwe markten, uitgebreidere technische kennis en professionelere stafprocessen, wat het bijna 75-jarige bedrijf een sterkere marktpositie geeft. Bovendien sluit de ondernemersfilosofie van Unica uitstekend aan bij de cultuur binnen Van Kempen. “Hoewel de heer Van Kempen alleen nog als aandeelhouder verbonden was en niet meer actief was in het bedrijf, heerst hier nog altijd de kenmerkende familiecultuur”, zegt directeur Jan Vliet van Zante, zelf al sinds 1983 werkzaam voor Van Kempen. “Als onderdeel van Unica kunnen we met onze trouwe medewerkers een nieuwe groeifase inzetten. Wij vinden het een prachtige uitdaging om samen met de andere industriële bedrijven dit terrein voor Unica verder te ontginnen.” De directie van het bedrijf blijft aan en krijgt dezelfde vrijheden en verantwoordelijkheden als andere directeuren van Unica. Van Kempen Koudetechniek blijft ook opereren vanuit het eigen kantoor in Tiel.

Van Kempen Koudetechniek in Tiel

Derde overname in 2020
Naast PCT Koudetechniek nam Unica in maart van dit jaar ook meet- en regelspecialist Numan & Kant over. Voor de drie acquisities in 2020 versterkte Unica zijn netwerk van bedrijven de laatste twee jaar ook met de bedrijven Synto (cluster Building Services), Brainpact (cluster Industry Solutions), Boele Fire Protection (cluster Fire Safety) en Dotwood (cluster ICT Solutions). Het komende jaar verwacht Unica opnieuw meerdere overnames te doen, in de vorm van verdere uitbreiding van de regionale aanwezigheid of ter verdere versterking van gespecialiseerde activiteiten.

V.l.n.r. John Quist (Unica), Jos Moling (Van Kempen), Marcel van Kempen (Van Kempen), Bert Moser (Unica) en Jan Vliet van Zante (Van Kempen)