Primeur in Nederland: beheer op afstand van sprinklerinstallaties | Unica

Primeur in Nederland: beheer op afstand van sprinklerinstallaties

Primeur in Nederland: beheer op afstand van sprinklerinstallaties

Boele Fire Protection, onderdeel van een van de grootste specialisten in ons land op het gebied van brandbeveiliging, introduceert als eerste in Nederland beheer op afstand van sprinklerinstallaties. Vanuit de onderhoudsvoorschriften is het verplicht om de vele tienduizenden sprinklerinstallaties (twee)wekelijks te testen. Voorheen werd dit altijd op locatie uitgevoerd, maar door een innovatieve combinatie van diensten kan dat beheer nu ook op afstand plaatsvinden. Daarmee wordt het aantal reisbewegingen beperkt en ondervinden de bedrijfsprocessen van de gebouweigenaren minder hinder. Boele Fire Protection is sinds 2019 onderdeel van Unica en heeft de kennis van de zusterbedrijven benut bij de ontwikkeling van de nieuwe dienstverlening. 

Veel voordelen

Beheer op afstand maakt het mogelijk om de sprinklerpomp op afstand te bedienen en een volledige capaciteitstest uit te voeren. Via een camera en securitychecks in het systeem wordt de sprinklerinstallatie vervolgens nauwkeurig gemonitord. Met deze innovatie biedt Boele Fire Protection een duurzaam alternatief aan voor de verplichte (twee)wekelijkse test. De voordelen zijn groot: het zorgt voor reductie in beheerskosten, vermindering van onderbrekingen van de bedrijfsactiviteiten, minder CO2-uitstoot en een lagere total cost of ownership (TCO). Doordat er 24/7 realtime beveiligde toegang is tot het systeem is er sprake van optimale controle en is de kans op storingen lager. Beheer op afstand is momenteel beschikbaar voor ‘natte sprinklersystemen’ (d.w.z. leidingnetwerk gevuld met water) in de bestaande bouw en nieuwbouw. 

Duurzaam testen 
Voor gebouweigenaren met een sprinklerinstallatie zijn een aantal aanpassingen aan de testleiding van de pompset benodigd, zoals een PLC, camera en druksensoren en regelbare afsluiters. Alle voorzieningen om op afstand toegang te krijgen tot de brandveiligheidsinstallatie zijn uiteraard volgens de hoogste IT-standaarden beveiligd. De oplossing maakt gebruik van Bellcheck en optioneel van Zonecheck, twee andere innovaties van Unica Fire Safety. Hiermee kunnen de stromingsschakelaars en alarmkleppen van de sprinklerinstallatie eveneens volledig op afstand en op duurzame wijze worden getest. Bijkomend voordeel is naast waterbesparing een langere levensduur van het systeem vanwege het voorkomen van corrosie omdat aftappen en hervullen van het sprinklersysteem hiermee onnodig wordt.

Innovatie door samenwerking met zusterbedrijven
De aansturing wordt uitgevoerd via een lokale industriële computer (PLC) die in verbinding staat met de centrale control room. Deze PLC is ontwikkeld door Unica Industry Solutions, dat net als Boele Fire Protection onderdeel is van Unica en waarin alle kennis op het gebied van industriële procesautomatisering is geconcentreerd. Via een eigen beveiligde mobiele dataverbinding worden deze componenten verbonden met de controleruimte, die is opgezet door access & security specialist Nsecure (eveneens onderdeel van Unica). De servicetechnicus kan de benodigde testen en controles op afstand uitvoeren zonder verdere aanpassingen in de IT-omgeving van de klant. Alle componenten zijn fail-safe uitgevoerd, door de experts van Unica ICT Solutions voorzien van de hoogste cybersecurity standaarden en hebben geen effect op het bestaande IT-systeem. 

Over Boele Fire Protection
Boele Fire Protection is een toonaangevende specialist in watervoorzieningen en sprinklerpompsets. Het bedrijf richt zich op de nieuwbouw, vervanging, onderhoud, verhuur en renovatie van sprinklerpompen, sprinklertanks en complete prefab watervoorzieningen en is een belangrijke leverancier voor installateurs van brandveiligheidsinstallaties. 

Boele Fire Protection is de enige onderneming in Nederland die met producten en diensten uit het eigen leveringsprogramma een complete watervoorziening ten behoeve van brandbeveiliging in eigen beheer kan verzorgen. Het bedrijf is met ruim 25 werknemers landelijk actief vanuit het kantoor in Ede. 

Sinds 2019 maakt Boele Fire Protection deel uit van Unica Fire Safety dat met ruim 400 specialisten een van deze grootste bedrijven is op het gebied van brandbeveiligingsinstallaties van Nederland. De oplossingen van Unica Fire Safety omvatten het hele spectrum op het gebied van automatische brandveiligheidssystemen: van advies, ontwerp, installatie en realisatie tot en met beheer en onderhoud en modificaties.