Wielertalent Cathalijne Hoolwerf doet ervaring op bij Unica | Unica

Wielertalent Cathalijne Hoolwerf doet ervaring op bij Unica

Wielertalent Cathalijne Hoolwerf doet ervaring op bij Unica


Hoe vaak maakt een (voormalig) Unica-medewerker kans om de Amstel Gold Race te winnen? Voor Cathalijne Hoolwerf is een overwinning in Nederland’s mooiste wielerklassieker in ieder geval de ambitie. De studente technisch bedrijfskunde kent Unica inmiddels niet alleen als sponsor van haar wielerploeg, maar liep ook een halfjaar stage bij de technisch dienstverlener, op de vestiging in Geleen. 

Het seizoen zit er begin november 2020 net op als Cathalijne terugblikt. Net als elke sporter beleefde het wielrentalent een raar jaar. “Bijna alle koersen zijn afgelast”, zucht ze. “Normaal gesproken ben ik van maart tot september continu onderweg voor wedstrijden, nu heb ik in die periode eigenlijk geen wedstrijd gereden. Natuurlijk hebben we wel volle bak doorgetraind, maar zo’n jaar heeft wel impact op jonge renners.”

Cathalijne maakt deel uit van Team NXTG Racing, een wielerploeg die bestaat uit jonge, talentvolle wielrensters die de potentie hebben om de internationale top te bereiken. Het is een opleidingsteam dat door de leeftijd van de wielrensters een bijzondere samenstelling kent. Cathalijne: “Wij hebben een UCI-status, een internationale profstatus. We zijn het enige team met die status dat echt alleen uit jonge renners bestaat die onder de 23 zijn. Met elkaar hebben we de drijfveer om elkaar telkens beter te maken.”

Techniek
Alsof haar sportieve ambities niet al genoeg energie kosten, koos Cathalijne ook voor haar maatschappelijke carrière geen gebruikelijke route. Ze studeert technische bedrijfskunde, een domein wat ze van huis uit mee kreeg. “Mijn vaders bedrijf zit in het heiwerk, dus bij ons aan de keukentafel ging het vroeger vaak over heien. Ik ben met techniek opgegroeid en vind het leuk”, verklaart Cathalijne. “Maar er zitten inderdaad heel weinig meiden op deze opleiding”, bevestigt zij. “We zijn met z’n vieren, op een groep van 300 studenten.”

Cathalijne Hoolwerf 1
Cathalijne Hoolwerf

Unica was geen onbekende naam voor Cathalijne. Ze komt oorspronkelijk uit Eemdijk, in de nabijheid van het hoofdkantoor van Unica in Hoevelaken. Bovendien is Unica sponsor van haar wielrenteam. Toen ze een stage zocht vielen de puzzelstukjes in elkaar. “Ik kon in Sittard wonen om met mijn nieuwe ploeg te gaan trainen en heb toen contact gelegd met de vestiging in Geleen. Daar heb ik een halfjaar stage gelopen”, vertelt zij. In Geleen hield zij zich bezig met het verbeteren van de informatieoverdracht tussen de binnendienst en de buitendienst.

“Of ik makkelijk kon aarden? Collega's reageerden eigenlijk best wel leuk!”, lacht ze. Haar sportachtergrond én de belofte die zij haar collega’s deed hielp wel mee. “Op dit niveau sporten vinden mensen natuurlijk erg interessant. Veel collega’s hadden daar wel raakvlakken mee. Bovendien had ik alle collega’s in Geleen uitgenodigd voor de Amstel Gold Race, die ik dit jaar mocht rijden. Het was ook daarom erg jammer dat die wedstrijd niet door kon gaan.”

Wielerdroom
De stage bij Unica is inmiddels voorbij. Momenteel werkt Cathalijne af en toe op het bedrijf van haar vader om de praktijk onder de knie te houden. Welke richting zij uiteindelijk op wil in de techniek, heeft ze nog niet scherp. “Ik zou heel graag met advieswerk aan de slag gaan, analyses en cijfertjes vind ik heerlijk. Ik kan na mijn studie nog veel kanten op, maar de exacte manier heb ik nog niet helemaal voor ogen. Ik moet ook nog 3 jaar, want vanwege mijn sport doe ik een jaar langer over mijn studie. Dat vinden ze bij de opleiding helemaal geen probleem, ze stimuleren juist om het allebei vol te houden”, looft ze.

Los van haar professionele carrière, is ook de wielerdroom natuurlijk nog zeer reëel. Op sportief gebied zijn de komende jaren belangrijk voor Cathalijne. “Ik ben nu 20, dus ik heb nog wel een paar jaar nodig om aan de top te komen. Dan moet je resultaten gaan behalen, op je 25e moet je serieus mee kunnen doen om de prijzen”, weet zij. De collega’s die met haar samenwerkten in Geleen, komen haar dan wellicht opnieuw tegen in de regio. “Mijn droom? De Amstel Gold Race winnen! Een van de mooiste koersen die er is, en ook nog eens in eigen land. Dat is een prachtig doel om na te streven!”