Legionella kan ontstaan bij openbare drinkinstallaties en leiden tot gezondheidsklachten en/of ziektegevallen. Daarom heeft Nederland strenge kwaliteitseisen en wet- en regelgeving voor zorgplichtige gebouwen en prioritaire locaties om de groei van de legionella bacterie tegen te gaan.
Legionella besmetting vindt plaats via de longen door het inademen van besmette waternevel. Denk bijvoorbeeld aan stoom uit de douche of in een bubbelbad. De Nederlandse overheid heeft op basis hiervan locaties ingedeeld in twee groepen op een gezondheidsrisico niveau: prioritaire en niet-prioritaire locaties. Een aantal bepalende factoren zijn: aantal ziektegevallen van de locatie, gebruik door kwetsbare populatie en het overnachtingspercentage.
Prioritaire locaties
Locaties met een hoog gezondheidsrisico worden door de overheid gekenmerkt als prioritaire locaties. Deze locaties hebben te maken met strenge wettelijke eisen om veilig drinkwater te garanderen. Voorbeelden van prioritaire locaties zijn zorginstellingen, hotels en zwembaden. Voor het complete overzicht van prioritaire locaties klik hier.
Zorgplicht locaties
Overige openbare drinkwaterinstallaties worden niet-prioritair of zorgplicht locaties genoemd. Denk bijvoorbeeld aan kantoorgebouwen, scholen en sportscholen. De kans op legionellabesmetting is op deze locaties een stuk kleiner. Van niet-prioritaire locaties wordt verwacht dat ze kunnen aantonen aan de zorgplicht te voldoen (ISSO 55.2). Om legionellapreventie te verzekeren raden wij aan om altijd te voldoen aan de regelgeving voor prioritaire locaties.
Benieuwd naar de wettelijke verplichtingen voor jouw drinkwaterinstallatie? Bekijk waar u aan moet voldoen.