Thales en Unica: de kracht van samenwerken

Thales en Unica: de kracht van samenwerken

“Onze kracht is dat wij samen iets kunnen wat bijna niemand kan”

Thales en Unica zijn momenteel de sterkste combinatie in Nederland op het gebied van managed secured services. Dat stelt Mark Donderwinkel, algemeen directeur van Thales Huizen en Thales Cryogenics in Eindhoven. “Waar Unica en Thales samenkomen, daar gebeuren grootse dingen.”

In april 2016 sloten Thales Nederland en Unica een prestatiecontract met Defensie voor het Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS). Dit nieuwe beveiligingssysteem wordt geïmplementeerd op zo’n 170 defensielocaties in Nederland en vervangt vrijwel alle bestaande systemen.

Mark Donderwinkel - Thales
Mark Donderwinkel, algemeen directeur van Thales

Huwelijk
De combinatie Thales en Unica is de komende vijftien jaar verantwoordelijk voor de installatie, het beheer en het onderhoud van het DBBS. “Je kunt deze overeenkomst vergelijken met een huwelijk”, zegt Mark. “Dit is geen project van drie weken, maar een intensief, langdurig partnerschap. DBBS is een immens groot en complex project waar we ons tot minstens 2030 aan hebben verbonden. Thales en Unica hebben samen alle kennis en ervaring om aan de hoge eisen van Defensie te kunnen voldoen. We vullen elkaar goed aan. Onze kracht is dat wij samen iets kunnen wat bijna niemand kan. We steken onze nek uit en doen iets wat nieuw is in Nederland en nieuw is voor Defensie. Dat is leuk, maar ook heel spannend.”

Relatietips
Het vraagt grote inzet van alle partijen om een project als dit tot een succes te maken. Mark: “Essentieel voor elke relatie is dat je zorgt dat je elkaar niet kwijtraakt onderweg. Je moet continu feeling houden met elkaar, in gesprek blijven en je afvragen: zijn we nog op de goede weg? Een meningsverschil op zijn tijd hoort erbij. Dat is helemaal niet erg, zolang je probeert om er samen uit te komen én je het grote plaatje blijft zien. Soms moet je over je eigen belangen heen kunnen stappen voor het hogere, gemeenschappelijke belang van drie partijen: Defensie, Thales en Unica.”

Eén stem
De stap van ‘daten naar huwelijk’ ging voor Mark persoonlijk heel snel. “Ik heb elf jaar voor Thales in het buitenland gewerkt en ben in 2016 teruggekomen naar Nederland. Ik kende Unica aanvankelijk alleen van het hoofdkantoor langs de snelweg. Sinds oktober voer ik gesprekken met de algemeen directeur John Quist en leer ik steeds meer Unica-mensen kennen. Ik merk dat Unica en Thales elkaar steeds beter aanvoelen en praten met één stem. Dat is goed, want voor Defensie zijn Thales en Unica twee afdelingen binnen hetzelfde bedrijf.”