“Ik hoop nog lang te mogen meebouwen aan de toekomst van Unica” | Unica

“Ik hoop nog lang te mogen meebouwen aan de toekomst van Unica”

“Ik hoop nog lang te mogen meebouwen aan de toekomst van Unica”

Lisette van der Mijl werkt 90 dagen bij Unica

Unica bestaat 90 jaar! Om dat te vieren zetten we medewerkers in het zonnetje die ook iets bijzonders hebben met het getal 90. Dit keer: Lisette van der Mijl, die zich liet omscholen van ergotherapeut tot installatiemonteur werktuigbouwkunde. Ze werkt inmiddels ruim 90 dagen voor Unica Building Projects in Zwolle.

Al op jonge leeftijd was Lisette van der Mijl gefascineerd door techniek. Ze bezocht de open dag van de mts, maar meldde zich niet aan. “Ik zou het enige meisje in de klas zijn en daarvoor stond ik toen niet stevig genoeg in mijn schoenen”, blikt ze terug. Lisette zocht verder, maar ook het bank- en verzekeringswezen en de makelaardij waren niet haar werelden – “Mantelpakjes zijn niets voor mij”. Lisette volgde de hbo-opleiding Ergotherapie en ging werken als ergotherapeut en handtherapeut. Toen de praktijk waar ze werkte tijdens corona zes weken dicht moest, sloeg de twijfel opnieuw toe. “Ik liep tegen de 40 en vroeg me af: is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen? Mijn hart lag nog steeds bij de techniek. Als ik daar nog iets mee wilde, dan moest het nú gebeuren.” 

"Ik wil voor een organisatie werken waar ik trots op kan zijn. Dat kan bij Unica."

Unica-hart
Lisette meldde zich aan bij IW, een opleidingsbedrijf dat zij-instromers zonder achtergrond in de techniek opleidt en introduceert bij technische bedrijven. “Bij de BBL-opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties aan het Deltion College in Zwolle was ik opnieuw de enige vrouw in de klas, maar daar voelde ik me nu prima bij. Ik maak mijn eigen keuzes en ben niet langer bang wat anderen daarvan vinden.” IW bracht Lisette ook in contact met Unica Building Projects, waar ze op sollicitatiegesprek mocht komen. “Ik had er meteen een goed gevoel bij”, zegt Lisette. “Ik zat tegenover twee montageleiders, die heel gepassioneerd vertelden over hun vak en hun werk. Waar ik van medestudenten weleens hoor dat het hun werkgever niet uitmaakt hoe installaties worden opgeleverd – het komt toch achter een muur waar je het niet ziet – kiest Unica heel bewust voor kwaliteit. Dat sprak mij enorm aan! Ik wil voor een organisatie werken waar ik trots op kan zijn. Dat kan bij Unica. Veel collega’s hebben een ‘Unica-hart’, sommigen werken hier al meer dan 40 jaar.” 

Toegevoegde waarde
Op 1 januari 2023 kreeg Lisette een vast contract bij Unica Building Projects. Sindsdien gaat ze naar eigen zeggen elke dag met plezier naar haar werk. “Werken in de techniek is fysiek best zwaar. Daar moest ik in het begin wel aan wennen. Maar waar ik vroeger mentaal moe was en ’s nachts lag te piekeren, ga ik nu op tijd naar bed en slaap ik heerlijk!” 
Inmiddels voelt Lisette dat ze sterker wordt en vindt ze haar werk steeds leuker. “Bij Unica werken we in een monteurspool aan meerdere projecten. Omdat ik het vak goed wil leren, mag ik soms wat langer voor een opdrachtgever werken. Daardoor maak ik de verschillende fases van een project mee en dat is erg leerzaam. Verder ben ik behoorlijk onder de indruk van de klanten van Unica. We voeren grote, complexe projecten uit voor mooie organisaties, zoals ziekenhuizen. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is de schaalgrootte van Unica natuurlijk ook interessant. Ik wil eerst veel ervaring opdoen en een goede, zelfstandig werkende monteur worden. Daarna zie ik mezelf misschien wel doorgroeien tot werkvoorbereider.”

"Mijn hart lag nog steeds bij de techniek. Als ik daar nog iets mee wilde, dan moest het nú gebeuren.”

Verjaardagswens
Lisette feliciteert haar werkgever met het 90-jarig bestaan en gunt de organisatie nog minstens 90 succesvolle jaren. “Ik ben blij dat ik onderdeel uitmaak van de Unica-organisatie en wil graag van grote toegevoegde waarde zijn. Ik kan iedereen een baan in de techniek aanbevelen en hoop zelf nog lang te mogen meebouwen aan de toekomst van Unica.”