Duurzame nieuwbouw Singer Laren gerealiseerd

Duurzame nieuwbouw Singer Laren gerealiseerd

Afgelopen zomer is de duurzame nieuwbouw van theater Singer Laren opgeleverd. Het theater vervangt de oudbouw uit de jaren vijftig, dat niet meer voldeed aan de technische en bouwkundige eisen van vandaag. Ook de oude villa die het museum en theater met elkaar verbindt, is grondig gerenoveerd. In Installatie & Bouw vertelt Michiel de Boer, Manager Projecten bij Unica, over het duurzame ontwerp en de bouw.

Unica was verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in dit project, dat volledig werd uitgewerkt in BIM. Warmtekoudeopslag in de bodem in combinatie met een warmtepomp zorgt voor de verwarming en koeling in het theater. Ook het museum wordt hierop aangesloten, wat de bestaande koelmachine in het museum overbodig maakt. Dit bespaart veel energie.

Verder heeft Unica alle data-aansluitingen voor Singer Laren geleverd en waar mogelijk LED-verlichting geïnstalleerd. Dankzij een koppeling met het DALI besturingssysteem kan alle verlichting eenvoudig worden geschakeld en/of gedimd, waarbij ook kleurscenes kunnen worden ingesteld. Dit maakt een optimale beleving/sfeer in iedere ruimte mogelijk.

Artikel Singer Laren - Installatie & Bouw

Voor meer informatie: Michiel de Boer, Unica Projecten Noordoost, telefoon: 038 - 45 60 456.

Bron: Installatie & Bouw