Hybride OK Franciscus Gasthuis & Vlietland officieel geopend

Hybride OK Franciscus Gasthuis & Vlietland officieel geopend


Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft op dinsdag 2 maart haar hybride OK officieel geopend. Deze hightech hybride operatiekamer is gerealiseerd direct aan het bestaande operatiecomplex van Franciscus Gasthuis. Een maand eerder is de operatiekamer al naar alle tevredenheid getest en in gebruik genomen door de specialisten van het ziekenhuis. Unica Building Projects verzorgde het ontwerp, projectmanagement en de realisatie van de werktuigbouwkundige en regeltechnische installaties.

Modulaire huisvesting
De nieuwbouw van de hybride OK van Franciscus Gasthuis & Vlietland bestaat uit een nieuwe modulaire huisvesting die in september 2020 tegen het gebouw is ‘aangeschoven’. Vanuit de staalconstructie op hoogte is de nieuwe huisvesting van de hypermoderne operatiekamer gekoppeld aan het bestaande pand.

Als partner van Franciscus Gasthuis & Vlietland kent Unica alle ins en outs van het werken in een operationeel ziekenhuis en de daarbij behorende technische dienstverlening. In opdracht van Jan Snel/Medexs heeft Unica in dit nieuwbouwproject gezorgd voor het ontwerp en realisatie van de werktuigbouwkundige en meet- en regeltechnische installaties in de modulaire huisvestiging. Denk hierbij aan de ventilatie installaties voor OK en opdek van deze hybride operatiekamer in Franciscus Gasthuis te Rotterdam. 

Opening 2 maart
De hybride OK is dinsdag 2 maart officieel geopend. Franciscus Gasthuis & Vlietland maakten ter gelegenheid een video waar vaatchirurg Gijs Welten, operatieassistent Jolanda Mijnheer en radiodiagnostisch laborant Atie de Vries, vertellen over de hoogwaardige zorg die dankzij de hybride operatiekamer geleverd wordt aan de patiënten. 

(Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland)
 

Het maximale uit hedendaagse medische technologie
Met de hybride operatiekamer haalt Franciscus Gasthuis & Vlietland het maximale uit de hedendaagse medische technologie. Het operatieteam werkt in de nieuwe hybride OK met minimaal invasieve operatietechniek, die wordt ondersteund door geavanceerde beeld gestuurde technieken.  

Franciscus Gasthuis & Vlietland verwacht door de technologische mogelijkheden van de hybride operatiekamer nauwkeuriger en efficiënter te kunnen gaan werken en hiermee de duur van operaties te kunnen terugdringen, een kortere ligduur van patiënten te realiseren, minder her-operaties en minder complicaties bij patiënten na een ingreep.

Veilige en leerzame werkomgeving
Op een hybride operatiekamer vinden operatieve ingrepen plaats met behulp van röntgenbeelden. De hybride operatiekamer is zo ingericht dat zowel de patiënt als de medewerker minder blootstaat aan röntgenstraling. Dit draagt bij aan zowel de patiëntveiligheid als een veilige werkomgeving.

Over Franciscus Gasthuis & Vlietland
Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Het ziekenhuis bestaat uit twee locaties, het Franciscus Gasthuis aan de Kleiweg in Rotterdam en het Franciscus Vlietland in Schiedam.