Jakoba Mulderhuis: Opening onderwijstheater van de toekomst | Unica

Jakoba Mulderhuis: Opening onderwijstheater van de toekomst

Jakoba Mulderhuis: Opening onderwijstheater van de toekomst

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft haar toekomstbestendige en meest duurzame onderwijsgebouw in gebruik genomen. Het Jakoba Mulderhuis aan het Rhijnspoorplein is het slotstuk van de Amstelcampus, gelegen aan de Wibautstraat. Het pand biedt plaats aan zo’n 6.000 studenten van de faculteit Techniek en omvat ca. 25.000 m2 aan onderwijsruimtes. In samenwerking met Visser & Smit Bouw was Unica gedurende de realisatie verantwoordelijk voor de bouw- en installatietechnische aspecten van het Jakoba Mulderhuis.

Stedenbouwkundige inpassing Amstelcampus

Het Jakoba Mulderhuis vormt samen met het monumentale Benno Premselahuis aan de overzijde van de Wibautstraat een toegangspoort tot de stad. Samen met een hoog bouwelement aan de overzijde ontstaat een monumentaliteit die de bouwkundige elementen in de omgeving met elkaar verbindt. Een imposant atrium verbindt het Jakoba Mulderhuis met het naastgelegen Theo Thijssenhuis, dat tijdens de bouwfase in gebruik bleef.

Ruimte voor duurzaamheid
De visie op een duurzaam gebouw is gestoeld op hergebruik, het minimaliseren van verbruik, gebruik van duurzame energie en een duurzame uitvoering van de bouw. De flexibele structuur maakt het Jakoba Mulderhuis toekomstbestendig. Het gebouw kan relatief eenvoudig naar een andere functie of indeling transformeren. Het ontwerp behaalde in 2014 een BREAAM Excellent score van 76,22%, de één na hoogste certificering voor een duurzaam ontwerp. Het gebouw heeft inmiddels een energielabel van A++. Op het dak ligt een groen dak met ruimte voor flora & fauna. Ook zijn er door Unica zonnepanelen met een gemiddelde opwekking van 34.000 kWh aangebracht. Op hoogte zijn er nestvoorzieningen aangebracht voor gierzwaluwen en vleermuizen. Het gebouw is aangesloten op een door Unica geplaatste WKO en maakt gebruik van submetering. Zo is real time inzichtelijk wat het verbruik is per verdieping. Unica heeft er voor gezorgd dat er met slimme oplossingen grote besparingen gedaan kunnen worden in het gebouw: o.a. slimme toiletgroepen zorgen voor zo’n 30% waterbesparing en de ledverlichting in het gebouw reageert op zonlicht en aanwezigheid, zodat verlichting nooit onnodig aan staat. 

Paperless design
Het Jakoba Mulderhuis is een van de eerste projecten in Nederland dat is aanbesteed op basis van Building Information Modelling (BIM). Het bestek is in zijn geheel digitaal verstrekt en het digitale model was de basis van het contract. Een sterk staaltje ‘paperless design’. In het licht van het lange ontwerpproces gaf BIM de flexibiliteit om wijzigingen relatief snel door te voeren en voor alle betrokken partijen makkelijk zichtbaar te maken.

De rol van Unica
Unica is tijdens de bouw van het Jacoba Mulderhuis, in samenwerking met Visser & Smit Bouw, verantwoordelijk geweest voor de bouw- en installatietechnische aspecten, waarbij Unica vanuit verschillende disciplines uit het eigen netwerk van bedrijven aan de nieuwbouw gewerkt heeft.

Unica Building Projects heeft gewerkt aan de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. De sprinklerinstallaties zijn verzorgd door Unica Fire Safety, Unica Datacenters werkte in de nieuwbouw aan de installatie van alle netwerk infrastructuur en connectiviteitsoplossingen binnen het gebouw. De intelligente gebouwautomatisering (meet- en regeltechniek) werd gerealiseerd door Unica Building Automation. 

Cees Haakman, directeur Unica Building Projects regio Noordwest: “Het Jacoba Mulderhuis is door Unica voorzien van allerlei technische oplossingen die ervoor zorgen dat het pand functioneel en duurzaam is voor de gebruikers van nu en de toekomst. De door ons toegepaste oplossingen zorgen ervoor dat het pand later ook bij andere gebruiksfuncties nog steeds voldoet aan de standaarden.”

Het Jakoba Mulderhuis is door Unica van allerlei technische oplossingen voorzien die ervoor zorgen dat het pand functioneel, duurzaam en toekomstbestendig is. Zo is de luchtbehandelingsinstallatie voorzien van een VAV-regeling met als basis frisse scholen klasse A, is er een klimaatplafond aangebracht, zijn er sanitaire toestellen voorzien van waterbesparing geïnstalleerd en is de broninstallatie verzwaard, inclusief een extra warmtepomp. Daarnaast is van de kelder t/m de 7e verdieping een dubbel sprinklernet aangelegd dat van water wordt voorzien door de nieuw aangelegde sprinklerinstallatie. Ook zijn er diverse elektrotechnische installaties aangelegd zoals een aardings- en bliksembeveiligingsinstallatie, hoofd- en onderverdeelinrichtingen, inbraakinstallatie en een zonweringsinstallatie. Het gebouwbeheersysteem zorgt ervoor dat de comfort- en klimaatinstallaties in het Jakoba Mulderhuis aangestuurd worden.

Bekijk hier de Factsheet sustainability van het Jacoba Mulderhuis.