Unica realiseert technische installaties labs en cleanrooms uniQure Biopharma | Unica

Unica realiseert technische installaties labs en cleanrooms uniQure Biopharma

Unica realiseert technische installaties labs en cleanrooms uniQure Biopharma


uniQure Biopharma is wereldleider op het gebied van gentherapieën voor de behandeling van ongeneeslijke ziekten. Door het vele baanbrekende onderzoek dat uniQure doet groeit de vraag naar meer laboratoria en cleanrooms. Unica heeft het biotechnische bedrijf al eerder geholpen bij een ingrijpende renovatie. De technische dienstverlener heeft nu ook de uitbreiding van de laboratoria en cleanrooms gerealiseerd. Op 9 december zijn de technische installaties bij project uniQure Biopharma opgeleverd.

In 2016 betrok uniQure het voormalige Bank of Scotland gebouw in Amsterdam. Unica Building Projects toverde het toen om tot een moderne biotechnische productielocatie. In de afgelopen jaren realiseerde uniQure een aantal significante doorbraken in haar onderzoeken waardoor de vraag naar hoogwaardige laboratoria en cleanrooms steeds meer toeneemt. “uniQure is een bijzonder bedrijf waar voor Unica veel uitdagingen liggen”, vertelt Henk Wessels, commercieel manager Unica Building Projects. “Het onderzoeksproces kan plotsklaps worden stilgezet. De bouw en installatie van labs en cleanrooms moet echter doorgaan, zodra er een ‘go’ komt moeten alle productiefaciliteiten aanwezig zijn. Hoewel de omstandigheden onzeker zijn en veel vragen nog onbeantwoord, moeten we aan de slag blijven en ineens snelheid kunnen maken.”

Ondertekening oplevering door David Spanjaart (Director Operations uniQure) en Cees Haakman (Directeur Unica Building Projects Noordwest)

Ruimte voor innovaties
“Hoewel er vijf verschillende bedrijven uit de Unica Groep betrokken zijn, spreekt en ziet uniQure één Unica”, vertelt Henk Wessels. “Naast Unica Building Projects zijn dat Unica Building Automation, Unica ICT Solutions, Unica Fire Safety en Nsecure. Wij coördineren en hebben de leiding over het project. Wel heeft elk bedrijf de vrijheid om de mogelijkheden en innovaties waar nodig te bespreken met uniQure. Of het nou om meet- en regeltechniek gaat of de sprinklerinstallatie, iedereen is betrokken om het maximale voor elkaar te krijgen.” 

Binnen het bouwteam was Unica verantwoordelijk voor het complete installatiewerk. Van de luchtbehandelingsinstallaties tot en met de LED-verlichting, regeltechniek, brand- en toegangsbeveiliging en ICT-bekabeling.

Alles is maatwerk
“uniQure is een innovatief bedrijf en opereert op een hoog niveau”, benadrukt Henk Wessels. “Dat vragen ze ook van onze medewerkers. Onze hoogopgeleide en specialistische technici zet uniQure daardoor in hun kracht en haalt het beste in hen naar boven. Niets is standaard, alles is maatwerk. Als uniQure een nieuwe gentherapie ontwikkelt dan hoort daar een nieuw productieproces bij. Dat vraagt van Unica steeds weer meedenken over de bouw van de installaties. De essentiële vraag daarbij is wat het vermogen van de verschillende apparaten is die in de cleanrooms gebruikt gaan worden. Het is wel eens voorgekomen dat de apparatenlijst nog niet bekend is en wij al wel al met de bouw verder moesten. Dat is soms even schakelen en goed onderzoek doen om alle risico's uit te sluiten. Als de productie opstart dan mag er niets misgaan, uniQure vraagt om honderd procent up time.”

Lab uniQure

“Unica heeft de installaties opgeleverd aan uniQure. De productie draait op volle toeren en uniQure staat nu zelf aan alle knoppen”, vertelt Henk Wessels met trots. David Spanjaart, Director Operations uniQure, kijkt terug op een fijne samenwerking en is blij dat de cleanrooms zijn opgeleverd: “Na het afgeronde renovatieproject in 2017 hebben we nu weer een mooi project opgeleverd met onze vaste partner Unica. Ik ben trots en tevreden met het behaalde resultaat. Nu de labs en cleanrooms zijn opgeleverd kunnen wij onze activiteiten binnen uniQure voortzetten." “Daarnaast houdt de samenwerking hier niet op, voor onderhoud blijft Unica Building Services aangesloten”, sluit Henk Wessels af.