De introductie van Microsoft Viva is hier; deel 1! | Unica

De introductie van Microsoft Viva is hier; deel 1!

De introductie van Microsoft Viva is hier; deel 1!

Volgens Microsoft is het dé redding voor organisaties: Microsoft Viva is hét platform waarin kennis, leren, bronnen en inzichten samenkomen op één centrale plek. Het brengt vernieuwingen door op gebieden die de prioriteit verdienen, waaronder samenwerken, gebruikerservaring en ontwikkelmogelijkheden binnen de afdeling. Onze Office 365 specialist Jorik Polhuis neemt je in deze vijfdelige serie mee in wat Microsoft Viva is en wat de mogelijkheden zijn in de praktijk. In de komende vier series zal hij vervolgens dieper ingaan op de verschillende modules. 

In de basis is Microsoft Viva is op te delen in vier modules:
•    Viva Insights
•    Viva Connections
•    Viva Topics
•    Viva Learning

Topics

Een tijd lang was er binnen Microsoft minder de focus op inhoudsmanagement. Nieuwe onderdelen waren gefocust op samenwerken en data dat organisch moest groeien. Het probleem is dat het terugvinden van data steeds moeilijker wordt, wat het efficiënter werken in de weg zit. ‘Topics’ is een gedeelte van de oplossing voor dit probleem.

Afbeelding

Insights

De manier om balans tussen werk en privé te houden en zoals Microsoft het mooi omschrijft;  de balans tussen productiviteit en welzijn. Microsoft gaat hier met de grootste zorgvuldigheid te werk. En wel met één reden, privacy! Overal staat beschreven wie wat kan zien, en vooral wie iets niet kan zien. 

Er zijn op dit moment twee onderdelen beschikbaar: Stay connected en Protect Time. 
Stay connected zorgt ervoor dat je verbonden blijft met je collega’s en de organisatie. Terwijl Protect Time er juist voor zorgt dat je agenda goed gebalanceerd is qua activiteiten. 

Ook hebben managers en de organisatie inzichten, waar alle te vinden informatie geanonimiseerd is en inzichtelijk op afdelings- of groepsniveau. Van daaruit kunnen bijvoorbeeld bepaalde trends terug te zien zijn.

Afbeelding

Learning

Deze module zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Vandaag de dag wordt er van iedereen verwacht om continu te leren en te blijven ontwikkelen in het werk. Stilstand is immers achteruitgang. Viva heeft een laagdrempelige en eenvoudige wijze van leren en ontwikkelen. Door te blijven leren blijf je groeien en accelereren in je takenpakket. 

Steeds meer organisaties willen groeien naar een leercultuur, want als je medewerkers de kans geeft om te blijven ontwikkelen snijd het mes aan twee kanten. Enerzijds worden je medewerkers waardevoller en beter inzetbaar, anderzijds zijn je medewerkers meer uitgedaagd wat weer tot een leukere werksfeer kan leiden. 

Het platform biedt toegang tot verschillende leerplatformen, waar voor ieders wat wils tussen zit. Denk hierbij aan Microsoft Learn, LinkedIn Learning, Skillsoft en Harvard Business Publishing.

Afbeelding

Voor managers is het ontwikkelplan niet altijd gesneden koek, er is soms weinig tijd of minder affiniteit met dit onderdeel. Viva Learning biedt hiervoor eenvoudige handvatten om vaardigheden van medewerkers bij te houden en te verbeteren. 

Connections

Connections is een gepersonaliseerde omgeving die terugkomt in bekende apps op je huidige apparaten. Onder andere in de browser of Microsoft Teams kan hier naartoe genavigeerd worden. In deze omgeving kun je toegang krijgen tot nieuws, gesprekken of andere organisatie gerelateerde informatie. Mede door deze laagdrempelige wijze van informeren zullen medewerkers zich eenvoudig verbonden voelen. 

Afbeelding

To be continued…

Dit was een korte blik op wat de onderdelen van Microsoft Viva inhouden. In de komende weken gaat Jorik dieper in op de specifieke onderdelen. Denk aan functionaliteiten, beheerwerkzaamheden en licentiebenodigdheden. 

Wil jij deze serie over Microsoft Viva volgen of op de hoogte blijven van de nieuwe functionaliteiten in bijvoorbeeld Microsoft Teams of Office 365, volg onze Let’s Talk serie of volg ons op onze socials.