Microsoft Fabric; AI-gedreven datarevolutie | Unica

Microsoft Fabric; AI-gedreven datarevolutie

Microsoft Fabric; AI-gedreven datarevolutie

In een wereld waar data steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om technologieën te ontwikkelen die interactie met data intuïtiever maken. Microsoft Fabric, een alles-in-één Software-as-a-Service (SaaS) dataplatform, is een veelbelovende innovatie op dit gebied. Het stelt je in staat om ruwe data efficiënt om te zetten in waardevolle inzichten. Marc-Marijn Ossel, Intelligence Technology Specialist bij onze partner Microsoft, vertelt je in deze blog meer over de datarevolutie die plaatsvindt. Daarnaast zal hij ook als spreker deelnemen aan 'Data in de Spotlights', hét event op woensdag 28 februari aanstaande in het DeLaMar te Amsterdam, waar we jou meenemen in data-inzicht en databeveiliging als strategische noodzaak.

Het Zwitsers zakmes voor data

Power BI, de intuïtieve business intelligence oplossing van Microsoft, staat bekend als de ‘PowerPoint voor data’. Dit heeft Microsoft geïnspireerd om de kloof tussen de complexe backend en de gebruiksvriendelijke frontend te overbruggen. Net zoals het Zwitsers zakmes uit 1891, dat veel functies in één compact, betrouwbaar en duurzaam hulpmiddel combineerde, brengt Microsoft Fabric alle data en tools samen die een organisatie nodig heeft om datagedreven te werken. Dataopslag, transformatie, visualisatie, governance en beveiliging zijn allemaal inbegrepen in dit gebruiksvriendelijke, intuïtieve platform. Microsoft Fabric biedt daarmee alles wat data engineers, data scientists en data analisten nodig hebben om zowel kleine taken als grote uitdagingen aan te gaan. Fabric maakt het werken met data daardoor aanzienlijk toegankelijker, wat de datacultuur binnen organisaties bevordert. Vele handen maken immers licht werk. 

microsoft_fabric_het dataplatform voor het AI-tijdperk_0

Van beheer naar regie met SaaS

Zoals een zelfrijdende auto het stuur overneemt en passagiers zich kunnen richten op hun bestemming, zorgt SaaS ervoor dat gebruikers zich kunnen concentreren op het creëren van waarde met data. Microsoft beheert de onderliggende technologie en infrastructuur, waardoor gebruikers zich kunnen focussen op strategische aspecten van hun bedrijfsvoering zonder zich zorgen te hoeven maken over het beheren en integreren van afzonderlijke diensten en onderliggende technologieën. De overstap van beheer naar regie leidt tot een vermindering van management overhead en een kortere implementatietijd van nieuwe oplossingen, wat resulteert in kostenbesparingen en een verbeterd vermogen om aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Al met al zorg je met SaaS voor focus op waardecreatie en strategie, in plaats van systeemonderhoud en beheer.

Alle wegen leiden naar OneLake

Net zoals Rome het centrum was van alle wegen in het oude rijk, fungeert OneLake als het centrale knooppunt voor alle data van je organisatie. OneLake, het eerste SaaS én multi-cloud data lake kan daarom gezien worden als de OneDrive voor data - waar OneDrive je bestanden centraliseert, doet OneLake dat voor je data. Dat elimineert de nadelen en complexiteit van het aan elkaar koppelen van bronnen die op talloze verschillende plekken zijn opgeslagen. OneLake is namelijk een overkoepelende laag boven op je bestaande infrastructuur. Hierdoor wordt OneLake de enige bron van de waarheid voor alle data, zelfs als deze opgeslagen is op Microsoft Azure, Amazon Web Services, of Google Cloud. OneLake biedt als overkoepelende laag een solide en eenduidig fundament waarop organisaties accurate inzichten kunnen genereren en datagedreven besluitvorming kunnen bevorderen. 

microsoft_fabric_alle wegen leiden naar OneLake_0

Moeiteloos door het datalandschap navigeren met Copilot in Microsoft Fabric

Microsoft Copilot is een baanbrekende alledaagse Generative AI-assistent die kan helpen bij het uitvoeren van complexe cognitieve taken, ontworpen om slimmer, productiever en creatiever te werken. Door rekening te houden met de specifieke context rondom elke taak, biedt Copilot intelligente en betekenisvolle suggesties die nauw aansluiten op de behoeften van de gebruiker. Sinds de lancering van Copilot in Microsoft 365 in maart 2023, is het in een razendsnel tempo geïntegreerd als standaardfunctie in een breed scala aan Microsoft-producten zoals Windows, Edge, Dynamics 365, Security, GitHub en ook Fabric. Met Copilot in Fabric navigeer je soepel door een ingewikkeld datalandschap dankzij begeleiding bij elke stap – van het ontsluiten, transformeren en analyseren van data, tot het genereren van inzichten en het creëren van rapporten. Copilot in Fabric zorgt voor een aanzienlijke toename in productiviteit door te helpen bij het begrijpen en uitvoeren van complexe taken. Bovendien biedt Fabric de mogelijkheid om Generative AI-oplossingen te ontwikkelen rechtstreeks op data in OneLake. 

Microsoft Copilot waarborgt privacy- en beveiligingseisen door alleen toegestane data te gebruiken. Hierdoor blijft vertrouwelijke informatie beschermd terwijl het relevante suggesties en inzichten genereert, zodat organisaties erop kunnen vertrouwen dat hun bedrijfsgegevens veilig en verantwoord worden verwerkt.

microsoft_fabric_open alle potentie van jouw data met ai_0

Duik dieper in Microsoft Fabric tijdens 'Data in de Spotlights’

Op woensdag 28 februari 2024 organiseert Unica ICT Solutions het evenement 'Data in de Spotlights’. Samen met andere sprekers neem ik je graag mee in de fascinerende wereld van data en de talloze mogelijkheden die Microsoft Fabric biedt. In mijn presentatie licht ik Microsoft Fabric verder toe en geef ik je een vooruitblik op de toekomstige ontwikkelingen. Als je meer datagedreven wilt werken en de ins en outs van Microsoft Fabric wilt ontdekken, meld je hier dan zeker aan voor dit evenement.

Over Marc-Marijn

Als Intelligence Technology Specialist bij Microsoft richt Marc-Marijn zich dagelijks op Microsoft Fabric. Hij volgt de technologische ontwikkelingen op de voet en helpt organisaties om inzicht te krijgen in de impact daarvan. Marc-Marijn biedt advies over de cruciale aspecten die organisaties in overweging moeten nemen bij het omarmen van deze innovatie.