Rijzen jouw Azure-kosten ook de pan uit? | Unica

Rijzen jouw Azure-kosten ook de pan uit?

Rijzen jouw Azure-kosten ook de pan uit?

Fijn, de Azure migratie is afgerond en inmiddels is alles up and running! Aan het einde van de maand ontvang je de eerste factuur en tot je grote verbazing zie je dat de factuur 'tweeduizend euro' hoger uitvalt dan de vooraf ingeschatte kosten. Help, hoe kan dit!?  
 
In deze tijden van prijsstijgingen, die ons allemaal bijna letterlijk om de oren vliegen, zijn we kostenbewuster dan ooit. Meer betalen dan nodig? Alleen als het een gegronde reden heeft. En zelfs dan, liever niet. We zijn kritisch op al onze uitgaven, budgetteringen en ga zo maar door. Dat geldt niet alleen op privégebied, maar minstens ook zoveel op zakelijk niveau. Ook bedrijven ‘letten graag op de kleintjes’, iets wat we ook als Azure Competence Team vaak zien in de markt. In deze blog laat Gert-Jan Poffers, Azure Consultant bij Unica ICT Solutions, zien hoe hij met het Azure-team klanten helpt om de kosten van workloads binnen Azure te optimaliseren én reduceren. 
 
Vaak wordt de public cloud gezien als iets ontastbaars. Waar staat mijn data? Wie beheert mijn omgeving? Is het wel veilig? Wat zijn de kosten? Oftewel, waar is mijn organisatie eigenlijk aan toe? In een eerder blog hebben we aandacht besteedt aan ‘waarom de public cloud de logische stap kan zijn voor jouw organisatie’. Ben je als organisatie al overgestapt op een publieke cloud zoals Microsoft Azure, dan kan het maar zo zijn dat ook jouw factuur hoger uit is gevallen dan vooraf ingeschat.  
 
Vanuit ons Azure Competence Team helpen wij organisaties juist met het optimaliseren van de workloadkosten in Azure. Door onze Azure check-up scan te combineren met de Unica Insight Engine, krijg je snel inzicht in componenten als kosten (besparingen), security, performance, compliance en availability.  
 
Azure Check-up is een door onze specialisten ontwikkeld assessment, waarmee organisaties de problemen met betrekking tot de hierboven benoemde componenten kunnen tackelen. Dit eenmalige assessment licht de subscriptie(s) van jouw omgeving door, waarbij we gebruik maken van de gecombineerde best practices van Microsoft en Unica ICT Solutions. Doordat Microsoft het Azure platform continu optimaliseert en wij onze kennis continu up-to-date houden, zijn deze best practices dynamisch van aard. Hierdoor kunnen we de opgedane kennis eenvoudig verwerken in nieuwe best practices. Azure Check-up is in staat om op korte termijn inzicht te geven in de onderstaande componenten:

Kosten 

De Azure Cloud kent een ‘betalen naar gebruik’ component, waardoor kosten snel kunnen oplopen. Deze stijgende Azure kosten kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan: back-up, rightsizing en het opschonen van resources. Maar weet je al dat het mogelijk is om slim gebruik te maken van reservations, waarmee er voor een vast bedrag Azure resources kunnen worden afgekocht in ruil voor kortingen tot wel 72 procent? 

Security

Terugkomend op de vraag ‘Is het wel veilig?’ Microsoft garandeert tot op zekere hoogte veiligheid op haar Azure-infrastructuur. Echter is de eindgebruiker verantwoordelijk voor het juist inrichten van haar workloads in de Azure Cloud. Tijdens onze Check-up controleren onze specialisten componenten als TLS-versies, publiek toegankelijke endpoints, end of life workloads enzovoorts. 

Performance

Het laden van mijn in Azure gehoste website duurt erg lang, hoe kan dit? De Unica Insight Engine detecteert performance dips zoals hoog CPU- en/of memory gebruik. Tijdens deze scan denken onze specialisten met je mee en adviseren zij een passende oplossing.

Compliance

Waar staat mijn data? Azure biedt meer dan 50 specifieke regio's, waardoor nagenoeg elke businesscase geschikt is voor Azure. In samenspraak met onze Azure Consultants zorgen we ervoor dat jouw IT-omgeving, inclusief data, voldoet aan alle wet- en regelgeving en daardoor aansluit bij jouw organisatiebeleid.

Availability

Is jouw bedrijfskritische applicatie momenteel een Single Point of Failure en resulteert dat tijdens storingen in één uur downtime? Of zelfs langer? Dat is onnodig wanneer je gebruik maakt van Azure. Tijdens onze Azure Check-up scan wordt er gekeken naar de bedrijfskritische componenten van jouw Azure architectuur. Aan de hand van deze punten leveren onze Azure specialisten een rapport op met voorstellen, om de beschikbaarheid van jouw workloads te garanderen. Denk hierbij aan het gebruik van meerdere Azure regio’s, disaster recovery plans en het inzetten van loadbalancers.

 

Azure Consultant Gert-Jan Poffers _ small

Over Gert-Jan 

Van jongs af aan een grote interesse in alles wat maar met IT te maken heeft; vanuit zijn IT-gerelateerde opleidingen is Gert-Jan inmiddels ruim zeventien jaar werkzaam binnen de IT-branche. Bij Unica ICT Solutions begon hij bij onze Servicedesk als engineer, groeide hij door als Operationeel Beheerder en inmiddels maakt hij al geruime tijd onderdeel uit van ons Azure Competence Center, waar hij als consultant de Azure-omgevingen van klanten van monitoring en rapportering voorziet. Dat doet hij met het team vanuit hun Insight Engine, die op basis van recommendations kijkt naar kosten-, security- en compliancecomponenten. Ook werken ze continu aan het verbeteren van aangeboden diensten, bedenken en bouwen ze verder aan oplossingen van relaties met specifieke vraagstukken. Ook werkt hij samen met zijn Azure-collega’s aan projecten die bijvoorbeeld van private of on-premises gemigreerd gaan worden naar de public cloud. Voor de Customer Succes Teams binnen Unica ICT Solutions is het team ook vraagbaak op het gebied van Azure en alles daaromheen.

Vraag direct jouw Azure Check-up aan!

Benieuwd of jouw Azure-omgeving optimaal is ingericht en of je toch nog ergens kosten kunt besparen? Of misschien wil je weten wat onze Azure Check-up concreet kan betekenen voor jouw organisatie? Onze cloud experts voeren graag een Check-up voor je uit om samen te bekijken of jouw platform optimaal is ingericht.  
 
Laat hieronder je gegevens achter en onze Azure-specialisten nemen binnen twee werkdagen contact met je op.