Waarom de public cloud de logische stap kan zijn voor jouw organisatie | Unica

Waarom de public cloud de logische stap kan zijn voor jouw organisatie

Waarom de public cloud de logische stap kan zijn voor jouw organisatie

De public cloud heeft de afgelopen jaren enorm veel aan populariteit vergaard. Maar, wat is en wat doet het nu eigenlijk? Waarom zou public cloud de logische stap zijn die je zou moeten zetten als organisatie? In deze blog neemt één van onze specialisten op het gebied van Azure, Gert-Jan, je mee in wat de public cloud is en welke toegevoegde waarde het kan hebben voor jouw business. 

Wat is public cloud?

De public, of ook wel openbare cloud, wordt als IT-model beschikbaar gesteld door serviceproviders als Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (GCP). Cloud computing services, waaronder compute, storage en applicaties, worden daarmee on-demand beschikbaar gesteld voor gebruikers. Als afnemer van dit IT-model ben je alleen verantwoordelijk voor de workloads die in de public cloud draaien, de serviceprovider voor de complete onderliggende infrastructuur. 

Hoge flexibiliteit, in kosten én functionaliteit

Maak je gebruik van een public cloud, bijvoorbeeld Microsoft Azure, dan huur je een klein deel van de infrastructuur van de cloud serviceprovider (bijvoorbeeld een virtual machine.) Je betaalt alleen voor de computekosten wanneer de virtual machine daadwerkelijk aanstaat. Doordat de hardware wordt gehuurd van de serviceprovider, beschik je als eindgebruiker altijd over de laatste hardwaretypes. Bijkomend voordeel is dat dit de performance van jouw IT-omgeving ten goede komt.

Optimaal en altijd beschikbaar

Cloud serviceproviders, waaronder Microsoft met het Azure-platform, bieden datacenters in meerdere regio’s (landen). Binnen elke regio zijn er meerdere datacenters aanwezig, waardoor er een hoge beschikbaarheid kan worden gegarandeerd. Door configuratiespecifieke toepassingen op bijvoorbeeld virtuele machines, wordt het mogelijk om als eindgebruiker je IT-omgeving binnen deze regio’s naar eigen hand samen te stellen. Groot voordeel daarvan is dat de IT-omgeving weerbaar is tegen scenario’s als brand, overstroming of datacenteruitval. Daardoor zullen jouw bedrijfskritische processen te allen tijde beschikbaar blijven. 

Schaalbaar naar wat je op dat moment nodig hebt

Schaalbaarheid in cloud computing refereert naar de mogelijkheid om razendsnel op- en af te schalen wanneer nodig. Denk bijvoorbeeld aan een webshop van allerlei goederen. Deze heeft in december een enorme piekdrukte in verband met sinterklaas en kerst. In de public cloud kan er dan opgeschaald worden in deze drukke periode, om vervolgens weer naar beneden te schalen wanneer de belasting op de omgeving daalt. Zodra de daling ingezet wordt, zullen de kosten voor de public cloud ook dalen.

Is public cloud duur?

Vanuit de markt horen mijn collega’s en ik wel eens dat organisaties die zijn overgestapt op de public cloud zich afvragen waarom de kosten daarvan oplopen. Om kostenvoordeel te behalen is het echter essentieel de cloud op de juiste manier in te richten maar ook op de juiste manier te migreren. Een vaak voorkomend migratiescenario is bijvoorbeeld Lift & Shift. Dit houdt in dat de on-premises (eigen datacenter) workloads as-is gemigreerd worden naar de public cloud. En hoewel dit misschien  een snelle manier is om te migreren, kan het zo zijn dat de kosten in de public cloud vervolgens hoger uitvallen dan vooraf is ingeschat. Het is daarom cruciaal de public cloud op een slimme en efficiënte manier in te zetten, zodat organisaties er het maximale uit kunnen halen en kostenstijgingen tot een minimum te beperken.

Om dit te kunnen realiseren kun je denken aan de fundamenten die ik hierboven heb genoemd:

  • Schaalbaarheid: schaal de workloads in de cloud af indien de belasting van de omgeving lager is;
  • Pay-as-you-go: zet workloads bijvoorbeeld ‘s nachts uit om kosten te besparen;
  • Cloud licensemodellen: vooral Microsoft biedt veel verschillende licentiemodellen, waarbij combinaties mogelijk zijn om de public cloud financieel aantrekkelijk te maken;
  • Modernisatie: Het inzetten van diensten in het kader van Platform-as-a-Service (PaaS). Hier gaan we in een later blog dieper op in.
  • In deze eerste blog heb ik je meegenomen in de basis en de bijbehorende kenmerken van de public cloud, waaronder Microsoft Azure. De komende periode zullen we je verder meenemen in de wereld van de cloud. Volg ons via LinkedIn en mis geen enkel bericht. 

Meer informatie over werken in de cloud? Bekijk dan deze pagina!

Azure Consultant Gert-Jan Poffers _ small

Over Gert-Jan

Van jongs af aan een grote interesse in alles wat maar met IT te maken heeft; vanuit zijn IT-gerelateerde opleidingen is Gert-Jan inmiddels ruim zeventien jaar werkzaam binnen de IT-branche. Bij Unica ICT Solutions begon hij bij onze Servicedesk als engineer, groeide hij door als Operationeel Beheerder en inmiddels maakt hij al geruime tijd onderdeel uit van ons Azure Competence Center, waar hij als consultant de Azure-omgevingen van klanten van monitoring en rapportering voorziet. Dat doet hij met het team vanuit hun Insight Engine, die op basis van recommendations kijkt naar kosten-, security- en compliancecomponenten. Ook werken ze continu aan het verbeteren van aangeboden diensten, bedenken en bouwen ze verder aan oplossingen van relaties met specifieke vraagstukken. Ook werkt hij samen met zijn Azure-collega’s aan projecten die bijvoorbeeld van private of on-premises gemigreerd gaan worden naar de public cloud. Voor de Customer Succes Teams binnen Unica ICT Solutions is het team ook vraagbaak op het gebied van Azure en alles daaromheen.