Verbreed je snelweg en voorkom filevorming op je netwerkinfrastructuur | Unica

Verbreed je snelweg en voorkom filevorming op je netwerkinfrastructuur

Verbreed je snelweg en voorkom filevorming op je netwerkinfrastructuur

Solution Advisor Hendry Scholing is al jarenlang één van de specialisten bij Unica ICT Solutions als het gaat om Networking & Communications. Met zijn enthousiasme en kennis geeft hij dagelijks advies aan de meest uiteenlopende organisaties, groot of klein, en deelt hij zijn jarenlange deskundigheid graag met zijn collega’s. In dit blog vertelt hij meer over SD-WAN, wat het belang hiervan is en hoe het jou kan helpen de toenemende drukte op jouw bedrijfsnetwerk te stroomlijnen.

“Onderzoek wijst uit: Thuiswerken is een blijvertje. – Rijksoverheid, 2021”

Om altijd een stapje voor te zijn op je concurrenten is het belangrijk om mee te gaan in de grootste trends en al een blik te werpen op hoe zo een trend zich kan gaan ontwikkelen in de toekomst. Digitale transformatie is een trend die voor alle branches van toepassing is. Elke organisatie is hier, in grote of kleine vorm, wel mee bezig en het heeft voor elke organisatie een andere lading. We gaan anders werken, omdat dit beter bij ons past of omdat het simpelweg noodzakelijk is geworden.

Nu de mogelijkheden snel groeien om op flexplekken te kunnen werken, is de juiste structuur voor je bedrijfsnetwerk belangrijker dan ooit. Nog voor de welbekende pandemie van het afgelopen anderhalf jaar werkte het overgrote gedeelte op kantoor. Heel logisch, en ook makkelijk voor je netwerkinfrastructuur- die je in de meeste gevallen centraal had geregeld. Hierbij werd je 1:1 direct gekoppeld aan de IT-infrastructuur. Daar kon je inloggen op de aangewezen virtuele desktop waar alle informatie voor handen lag om je werk uit te kunnen voeren. Voor deze manier van werken werd veelal gebruik gemaakt van Multiprotocol Label Switching (MPLS). Dit zijn netwerken die aangeboden worden door een specifieke provider en precies zijn afgestemd op je behoefte. Die behoefte was in die tijd vrij stabiel, en daarom was dit een goede oplossing.

Maar nu we steeds meer digitaal gaan werken zien we ook een verandering in onze werkstijl. Het meest voorkomende voorbeeld is videobellen. Hierbij piekt het dataverkeer vanaf één apparaat, omdat de verbinding stabiel en goed moet zijn. Wanneer dat niet zo is, resulteert dat direct in hinder voor de gebruiker(s), zoals stotterende videobeelden of haperend geluid. Inmiddels wordt er ook al veel gewerkt via Software as a Service (SaaS) zoals Office365 van Microsoft en publieke infrastructuren zoals Microsoft Azure. Met deze SaaS-systemen verloopt het dataverkeer direct via de datacentra van de SaaS-aanbieder, waardoor het niet langer logisch is dat het verkeer nog steeds via een centraal datacenter moet gaan verlopen. SaaS-systemen zijn niet ontworpen om vanuit een centraal punt verbonden te worden, maar juist om altijd en overal beschikbaar te zijn vanuit elke internetaansluiting. Dat vraagt om een hele andere inrichting van je netwerkinfrastructuur.

Werknemers die vanuit huis werken zijn een leuke uitdaging, vinden wij bij Unica. We weten immers niet welke apparatuur iemand thuis heeft staan, vanaf welke apparaten allemaal gewerkt wordt en welke internetprovider de werknemer heeft. Hoe zorg je er nou voor dat iedereen dezelfde ervaring heeft vanuit huis als op kantoor? Daar komt dan nog bij dat de schaalbaarheid van het netwerk ook niet vergeten moet worden. Met de komst van diverse koppelingen direct naar publieke internetomgevingen is de bandbreedte per werknemer lastig in te schatten en kan deze flink fluctueren. En om het verhaal nog complexer te maken is er ook nog een eis om thuiswerkers een veilige verbinding te bieden richting vertrouwelijke bedrijfsdata vanuit onvoorspelbare locaties.

Bij Unica ICT Solutions hebben we jarenlange ervaring en onze eigen specialisten in dienst op het gebied van zowel netwerktechnologie, (tele)communicatie en digitale beveiliging. Deze expertise wordt gecombineerd met een samenwerking van de meest vooraanstaande leveranciers van netwerkoplossingen en zo kan Unica ICT Solutions Software Defined Networking oplossingen bieden. Bij het gebruik van deze Software Defined Networking (ook wel SD-WAN) wordt gebruik gemaakt van technologie gebaseerd op het gebruik van publieke internetaansluitingen en niet langer de vaste MPLS-oplossingen. Door handig gebruik te maken van VPN-technologie begint SD-WAN op de plek waar data gecreëerd wordt: op de locatie van de werkplek. Op dit netwerk wordt altijd een SD-WAN appliance geplaats. Dit zou je een soort verkeersregelaar kunnen noemen en wordt altijd helemaal naar wens van de klant ingericht door de specialisten van Unica ICT Solutions. Doordat dit door een centraal beheer wordt uitgevoerd zijn de configuraties op alle gekoppelde locaties gelijk aan elkaar.

Die verkeersregelaar heeft al een groot voordeel ten opzichte van de oude MPLS-verbindingen: Het netwerk kan eenvoudig gecontroleerd en ook geprioriteerd worden. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat tijdkritisch verkeer (zoals videobellen) meer prioriteit krijgt wanneer dat nodig is. Hiermee is de schaalbaarheid van je netwerk een stuk eenvoudiger. De software kan namelijk gebruik maken van meerdere verbindingen en deze zelfs combineren. Zo kan een verbinding ook door meerdere providers worden aangeboden. Doordat SD-WAN als het ware de koppelingen gaat virtualiseren bovenop de internetverbinding, is het niet meer van belangrijk wie de leverancier is van de verbinding. Dit is hetgeen wat resulteert in de flexibiliteit en de schaalbaarheid van je netwerkinfrastructuur.

Doordat de provider niet meer van groot belang is, is de beschikbaarheid van het netwerk met SD-WAN ook verhoogd. Met behulp van SD-WAN kan een verbinding eenvoudig worden uitgebreid door een 4G gebaseerde verbinding te koppelen. Mocht de primaire verbinding wegvallen, dan wordt er automatisch geschakeld naar een 4G verbinding. Als gebruiker merk je daar niks van, wat zorgt voor die ultieme ’Always On‘ ervaring. Omdat SD-WAN zo flexibel is, is er niet zomaar één standaard oplossing. Unica ICT Solutions kijkt daarom altijd naar een maatwerkoplossing. Zo past de oplossing precies bij jouw behoeftes en connectiviteitsmogelijkheden, hoef jij je geen zorgen meer te maken over de connectiviteit en kun jij je met je organisatie focussen op verdere digitale transformatie.

Unica ICT Solutions staat altijd voor je klaar. Geen zorgen meer over de connectiviteit? Neem dan nu contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden!

Hendry Scholing
Solutions Advisor
Unica ICT Solutions


Meer over de connectiviteit?

Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.