Microsoft Viva: deel 5 – Learning | Unica

Microsoft Viva: deel 5 – Learning

Microsoft Viva: deel 5 – Learning

We gaan vanuit Viva Topics nu verder met Learning. In deze laatste serie over Microsoft Viva neemt onze Office 365 specialist Jorik Polhuis je mee in de functionaliteiten van Viva.  
 
Groei, ontwikkeling en werkgeluk 
Meer organisatie hebben de wens om te groeien naar een leercultuur, want als je medewerkers de kans geeft om te blijven ontwikkelen zal het mes aan twee kanten snijden. Medewerkers worden waardevoller en beter inzetbaar en anderzijds worden medewerkers uitgedaagd, wat kan leiden tot een plezierige werksfeer en -geluk. En wie wil dit nou niet binnen zijn of haar organisatie! 
 
Benut talent en krijg de mogelijkheid om te groeien. Stilstaan is achteruitgang en dat is iets waar zowel werknemer als werkgever niet gelukkig van worden. Microsoft Viva Learning biedt een laagdrempelige eenvoudige wijze van leren en ontwikkelen. Door te blijven leren en ontwikkelen blijf je groeien en accelereren in je takenpakket en investeer je in jezelf. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk; heb plezier in je werk. Het platform biedt toegang tot verschillende leerplatformen, waar voor elk wat wils tussen zit. Denk hierbij aan Microsoft Learn, LinkedIn Learning, Skillsoft en Harvard Business Publising. 

Naast deze platformen heb je ook de mogelijkheid om eigen inhoud te gebruiken in Viva Learning, denk bijvoorbeeld aan een indiensttredingsprocedure die iedereen moet voltooien. Zo heb je alles gestructureerd en is het niet een bij elkaar geraapt zooitje. De medewerker kan fris en snel beginnen om de organisatie tot in detail te leren kennen. Naast de nieuwe medewerkers is er ook een toegevoegde waarde voor bestaande medewerkers. Denk aan een nieuw proces of softwarepakket waar kennis mee gemaakt dient te worden. Geen losse mailtjes of documentjes over het gebruik van het nieuwe proces of softwarepakket, maar een duidelijk gebruiksvriendelijk leerproces met voortgangstracking. Hierdoor kunnen nieuwe processen door medewerkers omarmt worden.  
 
Er is nog een belangrijk punt naast de mogelijkheden van het leren en wat voor inhoud er geplaatst kan worden. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers ook graag willen blijven leren en ontwikkelen. De organisatie krijgt er naast een ontwikkelde medewerker ook een medewerker met meer binding binnen zijn of haar organisatie bij.

In de lead

Het ontwikkelplan is voor managers niet altijd gesneden koek. Oorzaken; te weinig tijd of weinig affiniteit met dit onderdeel. Viva Learning biedt managers eenvoudige handvatten om vaardigheden van hun medewerkers bij te houden en te verbeteren. Een manager kan verschillende cursussen toewijzen aan medewerkers en inzicht krijgen in de progressie hiervan. Het geeft de manager uiteindelijk inzicht in hoeveel tijd de medewerker(s) besteden aan hun cursussen en hun ontwikkeling op bepaalde onderdelen.  

Voor managers kan het lastig zijn om een keuze te maken welke cursussen een medewerker nodig heeft. Daarom heeft Microsoft kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om de medewerker een gepersonaliseerde feed te kunnen tonen met interessante en relevante cursussen. Dit helpt jou als medewerker om op bepaalde onderdelen wat bij te leren. Hierdoor wordt het de medewerker makkelijk gemaakt om nieuwe interessante skills bij te leren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een cursus met een collega te delen. Dit alles vindt binnen Microsoft Teams plaats, waardoor er snel en gemakkelijk interactie gecreëerd wordt.  

Afbeelding

Wat is Viva learning niet? 

Bij de introductie is het nog geen Learning Management System (LMS). Het is en blijft een laag over andere leersystemen heen.  
 
To be continued…

Dit was het laatste deel van de vijfdelige serie over Microsoft Viva. In de komende Let’s Talk geeft Jorik een sneak peek voor wat er komen gaat in Microsoft Viva.  
 
Ben jij benieuwd naar ‘What’s coming next’ of wil je op de hoogte blijven van de nieuwe functionaliteiten in bijvoorbeeld Microsoft Teams of Office 365, volg onze Let’s Talk serie via onze website of socials.