Alert op legionella

Alert op legionella

De vakantietijd is weer aangebroken. Dat betekent genieten van een andere omgeving en dus weg van huis en weg van de werkplek. Is uw bedrijf voor langere tijd gesloten? Dan is het bij terugkomst belangrijk om eerst de leidingen goed door te laten spoelen. Wanneer kraanwater lang stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit terug en wordt het risico op legionella groter. Laat alle kranen daarom goed doorlopen gedurende 1 minuut. Denk hierbij aan wastafelkranen, aanrechtkranen, buitenkranen en douchekranen.

Toelichting en een aantal voorbeelden

Let er bij het spoelen van douchekranen op dat dit onder gedompeld in water wordt uitgevoerd. Dit is noodzakelijk om verneveling tegen te gaan. Bij verneveling komen kleine druppeltjes in de lucht vrij die we kunnen inademen waarin legionella aanwezig kan zijn.

Buitenkranen worden vaak vergeten maar juist deze kranen lopen een verhoogd risico op legionella besmetting. In de zomerperiode warmen de kranen met tuinslangen op door de zon. Laat de tuinslang na gebruik altijd leeglopen. Ook is het van belang vóór gebruik te maken van kraan met tuinslang deze te spoelen zonder te vernevelen.

Onze doorspoelinstructies:

  1. Spoel eerst uw toiletten door.
  2. Spoel vervolgens de kraan door die vlak naast de watermeter zit.
  3. Laat vervolgens alle kranen goed doorspoelen met warm en koud water. Laat dit 1 minuut doorspoelen en u krijgt weer lekker en vooral vers drinkwater!

Unica Inspectie & Beheer
Eigenaren van drinkwaterinstallaties hebben de zorgplicht voor deugdelijk drinkwater. Dit brengt flink wat regelgeving met zich mee. Met Unica als BRL6010 gecertificeerd partner zijn organisaties verzekerd van kwaliteit en onafhankelijk advies. Wij zijn op de hoogte van de geldende voorschriften en werken volgens het Drinkwaterbesluit, de Regeling legionellapreventie, NEN1006 (Waterwerkbladen) en de ISSO-handleidingen. Daarbij biedt ons digitale dossier een volledig digitale oplossing voor legionellabeheer.

Wilt u meer weten of bent u op zoek naar een bedrijf dat uw werk uit handen kan nemen? Klik op hier voor meer informatie.