Nieuwe luchtbehandeling voor De Melkweg blijkt logistieke uitdaging

Nieuwe luchtbehandeling voor De Melkweg blijkt logistieke uitdaging

Al in 2018 zijn de renovatiewerkzaamheden aan De Melkweg in Amsterdam van start gegaan. De Melkweg is een poppodium en cultureel centrum met live-muziek, clubnachten, fotografie, film en festivals. Het is gevestigd in een voormalige suikerraffinaderij en melkfabriek aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam, achter het Leidseplein en naast de Stadsschouwburg.

Luchtbehandelingskast arriveert bij De Melkweg per boot

De drie luchtbehandelingskasten van De Melkweg moesten vervangen worden. Een klus die Unica Building Services normaal gesproken in een paar maanden klaart. Echter, vlak na het binnenhalen van de opdracht werd geconstateerd dat de kademuren in de omgeving van De Melkweg in zeer slecht staat waren. Uit onderzoek bleek dat er geen hijswerkzaamheden vanaf de Lijnbaansgracht mochten worden uitgevoerd, omdat de kademuren niet bestand zijn tegen zwaar materieel. Hierdoor bedacht Unica een alternatief plan dat de afgelopen tijd in twee delen is uitgevoerd.
 

De Melkweg LBK Oude zaal van boot op plaats gezet
Nachtelijke hijswerkzaamheden op de Marnixstraat in Amsterdam

Twee luchtbehandelingskasten voor de “Max zaal” werden vanaf de Marnixstraat met een zware kraan op hun plek gehesen. Hiervoor moest de drukke Marnixstraat de hele nacht worden afgesloten, ook voor trams. 
De derde luchtbehandelingskast voor de “Oude zaal” moest op een andere manier op zijn bestemming komen. Omdat een zware hijskraan De Melkweg niet via de weg kon bereiken is daarom gekozen voor vervoer over de grachten. Een boot met hijskraan vervoerde de luchtbehandelingskast in vier losse delen naar De Melkweg. Op de locatie is deze samengebouwd en geïnstalleerd. Vanaf deze week is de luchtbehandeling van de poptempel volledig in werking.