Virtual Reality op de werkvloer? Ontdek het met Microsoft Mesh for Teams!

Virtual Reality op de werkvloer? Ontdek het met Microsoft Mesh for Teams!

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat techgiganten zich massaal op de Metaverse hebben gestort. Maar wat is de Metaverse nou eigenlijk en hoe kijkt Microsoft hiernaar? Welke mogelijkheden kan dit ons brengen op kantoor? Onze SharePoint Consultant Bert Paarhuis zocht het voor je uit!

Je kunt de Metaverse zien als een virtuele ruimte, waarin personen en voorwerpen digitaal worden gerepresenteerd. Door het gebruik van virtual- en augmented reality ervaar je deze ruimte niet langer op je scherm, maar sta je hier voor je gevoel middenin! De Metaverse wordt daarom gezien als de nieuwe versie van het internet en het zorgt ervoor dat het een plek is waar je virtueel kunt binnenstappen om te communiceren. Maar ook waar je informatie uit kunt wisselen en met anderen kunt samenwerken. Het is een internet waarbij de interactie plaats vindt net als in de echte wereld. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar toch is het al enige tijd mogelijk om virtueel een concert te bezoeken, of met anderen door een (game)wereld te lopen.

Net als andere tech-giganten, zoals bijvoorbeeld Meta (Facebook), NVIDIA, Apple of Amazon zet ook Microsoft in op de Metaverse. Onlangs heeft Microsoft hiervoor het platform ‘Mesh’ geïntroduceerd. 

Wat heeft deze virtuele wereld dan met kantoor te maken, hoor ik je denken? Meer dan je wellicht op het eerste gezicht zou verwachten: Microsoft werkt momenteel namelijk hard aan ‘Mesh for Teams’ waarmee virtual reality, augmented reality en Microsoft Teams worden gecombineerd in één oplossing. Het biedt de mogelijkheid om gebruikers, door middel van avatars, bijeen te brengen in virtuele ruimtes waarin zij kunnen rondkijken en interageren. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om virtueel te vergaderen, ontwerpsessies uit te voeren en anderen op afstand te helpen. Microsoft ‘Mesh for Teams’ zal tal van nieuwe mogelijkheden gaan bieden om online te vergaderen en interactief te gaan samenwerken. Naar verwachting komt Mesh de eerste helft van 2022 in preview.

Hoe Microsoft ‘Mesh for Teams’ er precies uit komt te zien weten we op dit moment nog niet. Wat afgelopen jaren wel duidelijk is geworden, is er steeds meer behoefte voor deze vormen van flexibiliteit ontstaat. Online of hybride vergaderingen zijn aan de orde van de dag, maar brengen ons niet dichter bij elkaar. Microsoft wil met ‘Mesh for Teams’ het gat dat we nu ervaren tussen de fysieke en digitale wereld gaan vullen, waardoor we op afstand persoonlijker en plezieriger in één (virtuele) ruimte interactief kunnen samenwerken. Vanuit Unica ICT Solutions volgen we deze nieuwe ontwikkelingen op de voet en komen graag bij je terug zodra de mogelijkheden bekend zijn.

       

Hierboven enkele screenshots die Microsoft van Mesh for Teams heeft gepubliceerd.