Unica helpt UniQure bij ingrijpende renovatie | Unica

Unica helpt UniQure bij ingrijpende renovatie

Unica helpt UniQure bij ingrijpende renovatie

Biofarmaceutisch bedrijf uniQure zocht en vond een nieuwe locatie in Amsterdam. Het reeds bestaande kantoorpand aan de Paasheuvelweg 25 werd in recordtijd van binnen volledig gestript en opnieuw opgebouwd. “Dat we alles op tijd af hebben gekregen, komt door de goede samenwerking”, zegt David Spanjaart, Manager Engineering & Facilities - Operations van uniQure. “Alle neuzen stonden dezelfde kant op.”

UniQure ontwikkelt innovatieve gentherapieën voor zeldzame genetische aandoeningen, zoals hemofilie B en de ziekte van Huntington. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland (hoofdkantoor), Amerika en Duitsland. Het gerenoveerde pand in Amsterdam Zuidoost is het nieuwe onderkomen van de circa 150 medewerkers van uniQure Nederland, die voorheen vanuit drie verschillende locaties in Amsterdam werkten.

Ingrijpende verbouwing

UniQure stelde begin 2016 een team samen bestaande uit D/DOCK (architecten), IL Project (projectmanagement), Intos (interieur- en laboratoriumbouw) en Unica (installatietechniek). Gezamenlijk gingen zij op zoek naar een geschikte locatie voor uniQure. Die werd gevonden in een voormalig bankkantoor in Amsterdam Zuidoost. “We wilden graag verhuizen naar een plek dichtbij het AMC, omdat een aantal van onze activiteiten op het terrein van het AMC plaatsvindt”, vertelt David. “Om snel te kunnen handelen en niet te veel cash te verbranden – we steken ons geld veel liever in onderzoek – hebben we niet gekozen voor nieuwbouw, maar voor het verbouwen van een bestaand pand.”

Het was voor alle partijen meteen duidelijk dat er een ingrijpende verbouwing nodig was om de circa 10.000 m² kantooroppervlakte te transformeren in moderne kantoren (7.000 m²), cleanrooms en laboratoria (3.000 m²). “We moesten het gebouw van binnen tot op het bot slopen en helemaal opnieuw opbouwen”, vertelt David. “De tijdsdruk was enorm wegens de start van een nieuwe productielijn. Om op tijd klaar te kunnen zijn, moesten we direct op alle fronten aan de slag. Terwijl we nog bezig waren met het vergunningstraject en het vaststellen van het budget, lag er al een definitief ontwerp.”

Vertrouwen

Vanwege de hoge snelheid waarmee het project gerealiseerd moest worden, koos David er bewust voor om in zee te gaan met vertrouwde relaties. “Ik wilde een ploeg samenstellen van partijen waarvan ik dacht dat ze elkaar goed zouden aanvullen. Een project valt of staat met de mensen die het uitvoeren. Ik ken Unica al heel lang en wist meteen: die jongens wil ik weer hebben. Het vertrouwen is er, ze werken snel en goed, ik weet wat ik aan ze heb en ze doen wat ze moeten doen. Natuurlijk hebben we de samenwerking contractueel goed vastgelegd. Zo hebben we afspraken gemaakt over zaken als oplevertijd, budget, kwaliteitsborging en hoe we eventuele geschillen zouden oplossen. Eerlijke en transparante communicatie werkt het beste.”

 “Vertrouwen is bouwen”, beaamt Henk Wessels, commercieel manager bij Unica Building Projects. “We hebben ons volledig gecommitteerd aan dit project vanuit de gedachte: we gaan dit samen met elkaar doen. Het was heel goed om direct vanaf het begin met de opdrachtgever aan tafel te zitten. We hebben uniQure zo gedurende het hele traject open en eerlijk kunnen adviseren over de voor hen beste keuzes. Er zat geen ruis op de lijn, zodat we snel konden schakelen.”

Betrokkenheid

Unica nam al het installatiewerk voor haar rekening. Van alle luchtbehandelingsinstallaties voor de kantoren, laboratoria en cleanrooms (denk aan medische gassen, ontvochtigers, temperatuurregulatie etc.), tot ledverlichting, ICT (bekabeling), regeltechniek, brand- en toegangsbeveiliging. Binnen zes maanden was het pand klaar voor gebruik. “Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat het ons is gelukt”, zegt David. “Vooral de laatste weken waren heftig, maar we hebben niets aan kwaliteit ingeboet. Tot aan de laatste details was alles op tijd klaar en werkend. Dat is gelukt omdat alle neuzen dezelfde kant op stonden. Het mooiste moment was toen ik zag hoe een lichtkoepel werd opgehangen. De Intos-mannen in hun blauwe kleding hielden de bakken vast, terwijl de ‘rode’ Unica-monteurs ze aansloten. De meubels werden gezamenlijk naar binnen gedragen en in de pauzes werd samen gegeten. De sfeer was heel goed en gemoedelijk. Dat heb ik nooit eerder zo meegemaakt.” Ook Henk herkent de enorme drive en betrokkenheid van zijn Unica-collega’s. “Een monteur zei laatst tegen mij dat hij het jammer vond dat het project klaar is. Iedereen is enorm trots op wat we samen hebben neergezet. Voor velen is het uniQure-gebouw echt een stukje van henzelf geworden.”

Voor meer informatie: Unica Building Projects, telefoon: 020 - 35 56 500