Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State kiest voor sprinkler | Unica

Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State kiest voor sprinkler

Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State kiest voor sprinkler

“Het is belangrijk dat cliënten zich veilig voelen en ook daadwerkelijk veilig zijn”

Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State in Roosendaal, onderdeel van Stichting Groenhuysen, is een woonvoorziening speciaal voor jong- en oud-dementerenden. De locatie telt negentien woningen die plaats bieden aan telkens acht bewoners. De opzet is kleinschalig en huiselijk. Zo heeft elke woning een eigen voordeur met een bel, net als vroeger thuis. Stichting Groenhuysen vindt het belangrijk dat cliënten zich veilig voelen en ook daadwerkelijk veilig zijn. Daarom wilde de zorglocatie investeren in een degelijk brandbeveiligingssysteem. Unica werd gevraagd om een sprinklerinstallatie te installeren.

 

“Het huidige pand van Heerma State zal waarschijnlijk niet langer dan veertig jaar blijven bestaan. Dan is een sprinklerinstallatie de beste en meest kostenefficiënte optie.”

 

Sprinklerinstallatie

Chiel Celant, projectleider bij Rothuizen Bouwtechniek, welk bureau verantwoordelijk is voor de totale installatie, legt uit waarom de keus nu juist op een sprinklerinstallatie is gevallen. “Het huidige pand van Heerma State zal waarschijnlijk niet langer dan veertig jaar blijven bestaan. Dan is een sprinklerinstallatie de beste en meest kostenefficiënte optie. Het gevolg was wel dat de watervoorziening fors moest worden uitgebreid. In het uitgangspuntendocument (UPD), waarin de eisen aan een brandbeveiligingsinstallatie staan omschreven, wordt zelfs een waterreservoir van 48m³ geëist. Dat zou betekenen dat er in de bestaande situatie, waar weinig ruimte is, een grote tank geplaatst moest worden. De drinkwaterleverancier wilde in eerste instantie niet meewerken om de sprinklerinstallatie rechtstreeks op de bestaande waterleiding aan te sluiten. Toen Unica deze leverancier uitnodigde om uit te leggen hoe Unica het risico op mogelijke vervuiling door terugvloeiing van het water vanuit het sprinklersysteem zou minimaliseren, ging de drinkwaterleverancier overstag. Zo kon de sprinklerinstallatie alsnog rechtstreeks op de drinkwaterleiding worden aangesloten en de pompkamer gebruikt worden voor alleen de sprinklerpomp.”

 

“De bewoners hebben weinig last gehad van de werkzaamheden”

 

Prettige samenwerking

De sprinkler- en brandmeldingsinstallatie zijn in 2014 opgeleverd. De projectleider kijkt terug op een goede samenwerking met Unica Automatic Sprinkler. “Naast een scherpe prijs is de kracht van Unica dat zij actief meedenkt in maatwerkoplossingen voor bestaande locaties”, vindt Celant. “De communicatielijnen waren kort en de terugkoppeling was altijd snel en correct. Ik had het gevoel dat Unica goed luisterde en ook echt iets deed met onze input. Als er al knelpunten waren, zijn ze in goed overleg opgelost. Dat alles maakte de samenwerking zeer prettig. Zowel de installatie, als de pompkamer zien er keurig uit en de bewoners hebben weinig last gehad van de werkzaamheden. Ook is de planning volledig gehaald. Kortom, we zijn zeer te spreken over onze samenwerking met Unica.”