Een complete app maken in een halve dag, kan dat? | Unica

Een complete app maken in een halve dag, kan dat?

Een complete app maken in een halve dag, kan dat?


Blog door Sjoerd van den Biggelaar, Dynamics consultant

Als je me dat een half jaar geleden gevraagd had, had ik waarschijnlijk nee gezegd. Ik ben geen programmeur en heb geen kennis op het gebied van het ontwikkelen van mobiele apps. Maar sinds vorige week weet ik dat het mogelijk is. Met slechts vier maanden oude kennis en ervaring met Microsoft Dynamics 365 en PowerApps, bouwde Dynamics consultant Sjoerd van den Biggelaar in amper een halve dag een complete app.

Afgelopen week vroeg mijn collega consultant Wouter Kessener mij een Proof of Concept te maken, waarbij ik zoveel mogelijk moest zien te bereiken in een halve dag. Het resultaat moest een mobiele app zijn, waarmee afhankelijk van wat criteria, een bepaalde vragenlijst werd weergeven. De resultaten van deze vragen moesten worden opgeslagen in Dynamics 365, waarna de resultaten als PDF per mail verstuurd moesten worden. Ik was wat sceptisch over de tijd die ik ervoor kreeg, maar ik nam de uitdaging aan en besloot te kijken hoever ik kon komen in vier uur tijd met een paar koppen koffie.

Je hoeft geen developer te zijn

Omdat ik zelf verbaasd en tegelijkertijd super enthousiast was, wil ik dit eens met jullie delen. Had je me dit voor 1 oktober gevraagd te maken, dan had ik zelf geen antwoord kunnen geven en was de teller flink gaan lopen. Een mobiele app maken leek me werk voor een developer en het voor het mergen/converteren en mailen van een PDF was een plug-in op de standaard software nodig. Het verbinden van een app met een ERP-oplossing werd dan waarschijnlijk met een dure op maat gemaakte webservice koppeling gemaakt.


Microsoft-ingrediënten combineren

Met vier maanden oude kennis en ervaring van Dynamics 365 en PowerApps, heb ik het voor elkaar gekregen om in een halve dag bovengenoemde oplossing technisch te bouwen. Door bekende ingrediënten van Microsoft te combineren, volgde een erg interessant recept. Hieronder het stappenplan dat ik heb gevolgd:

1. Excel:

Ik heb vragenlijsten met de vragen en antwoorden simpel in een Excel document vastgelegd.

2. OneDrive:

Het Excel document heb ik bewaard op OneDrive.

3. PowerApps:

De mobiele App is gemaakt met PowerApps. PowerApps verbindt vele databronnen, waaronder een Excel document op Onedrive. Hierdoor kon ik de simpele vragenlijsten direct gebruiken en weergeven in mijn mobiele app. Zonder enige kennis van programmeren of überhaupt kennis van het ontwikkelen van mobiele apps, heb ik in een klein uur een werkende app kunnen maken. Overigens hoeft deze app niet lastig via een App/Playstore vrijgegeven te worden, maar is deze direct beschikbaar via de algemene

4. Dynamics 365:

De antwoorden op mijn vragen vanuit de app, heb ik bewaard als resultaten in Dynamics 365. PowerApps kan direct communiceren met onder andere Dynamics 365. Hierdoor kan ik erop rapporteren, maar kan ik er ook een proces mee sturen. Dynamics 365 kan (automatisch) Word documenten genereren, wat ik dan ook heb gebruikt om mijn resultaten in een overzichtelijk document te mergen.

5. Flow:

Met flow kun je vele tools aan elkaar knopen. Zie het als een ‘If This Than That’ oplossing, waarin al erg veel standaard koppelingen kant en klaar te gebruiken zijn. Ik heb Flow gebruikt om het Word document te converteren naar een PDF en deze direct te mailen naar de relatie die ik had gekozen in de app.

Er leiden vast nog veel meer en simpelere wegen naar Rome, maar het gaf mij ontzettend veel voldoening om met zo weinig tijd een op het eerste oog technisch lastige oplossing in zo weinig tijd te realiseren. Word jij ook enthousiast van dit verhaal en het feit dat het blijkbaar zo veel makkelijker kan? Schroom dan niet om me een berichtje te sturen 😊

Sjoerd van den Biggelaar
Dynamics consultant