Hoop, geloof en weten komen samen bij Missiezusters Steyl | Unica

Hoop, geloof en weten komen samen bij Missiezusters Steyl

Hoop, geloof en weten komen samen bij Missiezusters Steyl

Unica heeft een heel divers klantenbestand. Er zijn industriële klanten, woningbouwcoöperaties, scholen, zorginstellingen, maar ook hele bijzondere locaties. Het klooster van de Missiezusters in Steyl mag daar zonder twijfel toe gerekend worden.

Afbeelding
Missiezusters Steyl rondgang

Het historische pand, dat in 1904 is gebouwd, bestaat uit het eigenlijke klooster (vier verdiepingen), de kloosterkapellen en een aantal bijgebouwen. Tijdens de bouw begin vorige eeuw waren alle steenfabrieken in de buurt enkel bakstenen voor het klooster aan het bakken. Er zijn in totaal 250 bouwvakkers mee bezig geweest. Er zouden 600 kleine rijtjeshuizen in het kloostergebouw passen. Doordat het gebouw bijna 120 jaar oud is, komen bij verbouwingswerkzaamheden altijd wel wat verrassingen om de hoek kijken.

In dit Klooster van het Heilig Hart in Steyl wordt een Seminarhaus (ontmoetingshuis) gerealiseerd. Niet alleen voor missionarissen en missiezusters, maar ook voor gasten, waaronder jongeren. De verbouwing betreft onder andere de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor een keuken, bistro en kapel. Het werk omvat bijvoorbeeld de aanleg van verwarming, toiletten, data-installatie, patchkast en glasvezelbekabeling. Voor de aanleg van het wifi-netwerk wordt samengewerkt met de specialisten van Unica ICT Solutions. 

Afbeelding
Missiezusters Steyl rondgang

Elke klant vraagt om een specifieke aanpak, maar in het geval van werkzaamheden in een klooster gelden bijzondere omstandigheden. Rick Gruiters, al jaren vaste W-monteur bij de bijzondere opdrachtgever, beaamt dit: “Omdat je niet de hele dag overal terecht kunt, is het vaak een uitdaging om een planning te maken. Er wonen en werken zusters (nu ongeveer 75, maar het waren er ooit 1.100!), en er worden ook zusters verzorgd. Behalve een tijdelijk onderkomen voor zusters die tussen twee missies in zitten is het dus ook een bejaardentehuis voor de zusters. En dan zijn er nog regelmatig missen en congregaties met bezoekers. Daar moet je natuurlijk rekening mee houden bij werkzaamheden. Je moet begrijpen in welke omgeving je werkt en welke overlast het eventueel geeft.”

Werkbezoek Missiezusters Steyl