Historie | Unica

Historie

Historie

Unica is in 1933 opgericht in Zwolle als werktuigkundig installatiebedrijf. Het bedrijf groeide gestaag, ook in economisch moeilijker tijden. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd – naast de werktuigbouw – gestart met elektro- en regeltechnische installaties. In die jaren realiseerde Unica belangrijke projecten zoals de Universiteit van Twente in Enschede, de vrachtwagenfabriek van Scania in Zwolle en kazernecomplexen in het hele land. Later kwamen daar ziekenhuizen, grote kantoren en industriële projecten bij. 

Vooral na 1980 groeide Unica fors en nam het aantal vestigingen en medewerkers toe. Unica ontplooide nieuwe activiteiten op specialistische gebieden van de technisch dienstverlening, zoals ICT, security, industrie, brandbeveiliging en energie. Dankzij een combinatie van autonome groei en overnames is het huidige Unica een landelijke allround technisch dienstverlener, met het DNA van een familiebedrijf.

In 2017 nam investeringsmaatschappij Triton een meerderheidsbelang in Unica. De Triton-fondsen investeren in en ondersteunen de positieve ontwikkeling van middelgrote ondernemingen met hoofdkantoor in Europa. Samen met de nieuwe aandeelhouder verwacht Unica verder te kunnen groeien volgens de enkele jaren geleden ingezette strategie. In 2023 viert Unica zijn 90-jarig bestaan.