Duurzaam ondernemerschap | Unica

Duurzaam ondernemerschap

Duurzaam ondernemerschap

Als landelijk opererende technisch dienstverlener en een van de 250 grootste bedrijven in Nederland staat Unica middenin de samenleving. Onze drijfveer is ‘Samen maken we de toekomst’. In onze duurzame bedrijfsstrategie hebben we de uitdagingen van vandaag en morgen in kaart gebracht en uiteengezet hoe wij als netwerk van bedrijven onze invloed aanwenden voor maximale duurzame impact. Als partner in duurzame transformatie maken wij een positief verschil. Intern én voor onze klanten. Voor de huidige én volgende generaties.

Organisatie

Als trendsetter in duurzame innovaties en allround technisch dienstverlener lost Unica alle technologische vraagstukken in de gebouwde omgeving op. Onze diensten bevinden zich onder meer in de domeinen installatietechniek, energie, ICT, internet of things (IoT) en smart buildings. Unica zet de behoeften van klanten om in functionele oplossingen op maat die bijdragen aan duurzame, digitale, gezonde en comfortabele leef- en werkomgevingen. Met een slagvaardig netwerk van negen toonaangevende bedrijvenclusters en ruim 3.700 medewerkers behoort Unica tot de grootste technisch dienstverleners van Nederland.

Waardecreatie

De laatste decennia is Unica sterk gegroeid, waarbij we trouw zijn gebleven aan onze authentieke waarden. Zo vormen onze medewerkers nog altijd het hart van ons bedrijf - zij staan met hun kennis en kunde aan de basis van het ontwerpen, realiseren en beheren van intelligente en innovatieve technologische oplossingen voor nu en voor de toekomst. Met ondernemerschap, samenwerking en innovatiekracht helpen wij onze klanten en ketenpartners om hun bedrijfsvoering duurzaam te optimaliseren en transformeren, om blijvend impact te maken in een snel veranderende wereld.

Missie 

Gedreven door de overtuiging ‘Samen maken we de toekomst’ ondersteunen wij klanten en ketenpartners met advies, integrale en innovatieve oplossingen voor verduurzamingsvraagstukken van vandaag én morgen. Wij nemen een leidende rol als partner in duurzame transformatie en bouwen samen aan een veilige, duurzame en toekomstbestendige werk-, leef- en procesomgeving. Intern en voor onze klanten. Voor de huidige en volgende generaties.

Stakeholders

Materialiteitsanalyse
Om te bepalen hoe Unica de komende jaren structureel invulling kan geven aan duurzame ontwikkeling, is in 2022 een nieuwe materialiteitsanalyse uitgevoerd.

Periodiek reflecteert Unica op de belangrijkste thema’s rondom duurzame verandering. Dit doen wij zowel vanuit intern perspectief als vanuit het perspectief van onze stakeholders: medewerkers, leveranciers en onderaannemers, opdrachtgevers, overheden, brancheorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen, aandeelhouders en partners. De interactie met de stakeholders vindt op allerlei manieren plaats: via persoonlijk contact, periodiek overleg, workshops, trainingen, klantonderzoek en social media. Daarnaast zijn in het voorjaar van 2022 onze stakeholders intensief betrokken bij onze nieuwe materialiteitsanalyse.

Strategie duurzaam ondernemen

  Unica - Sustainability Framework 2023
  Binnen Unica wordt op talrijke plaatsen duurzaam ondernemerschap toegepast. Om alle kennis, creatieve ideeën en uitvoeringscapaciteit te bundelen is er een intern duurzame ondernemers netwerk, waar tientallen enthousiaste medewerkers bij betrokken zijn.

  Als partner in duurzame transformatie staan vier grote maatschappelijke ontwikkelingen voor ons centraal. Deze ontwikkelingen zijn vertaald in de kernpijlers van onze duurzame strategie: Energie & klimaat, Circulariteit & milieu, Mens & Maatschappij en Innovatie & digitalisering. Ethisch en integer handelen vormt daarin als vijfde pijler het fundament. Met onze duurzame strategie dragen we bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) waar wij de grootste impact op hebben. Voor Unica zijn dit de volgende SDG’s :

  • SDG 3 Gezondheid en welzijn
  • SDG 7 Betaalbare en duurzame energie 
  • SDG 8 Waardig werk en economische groei 
  • SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur 
  • SDG 12 Verantwoorde productie & consumptie 
  • SDG 13 Klimaatactie