Luc Hendriks - Triton | Unica

Luc Hendriks - Triton

Luc Hendriks - Triton

“Unica en Triton zitten strategisch heel erg op één lijn”

Gelijk in het eerste gesprek was er een klik tussen Unica en Triton. “Wij scharen ons achter de ingezette strategie en zullen de Unica-directie hierin ondersteunen”, zegt Luc Hendriks, Senior Industry Expert en adviseur voor Triton Funds. “Er verandert dus niet veel: Unica blijft Unica.”

Luc Hendriks studeerde werktuigbouwkunde in Eindhoven en werkte onder meer bij General Electric voordat hij tien jaar geleden de overstap maakte naar de van origine Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton. “Private equity heeft soms een negatief imago, maar bij Triton leven wij ons mantra BBB: ‘Building Better Businesses’. Onze investeerders, waaronder veel pensioenfondsen, zijn niet geïnteresseerd in snel geld verdienen, maar in duurzaam waarde creëren met operatieve verbeteringen. Onze focus ligt op het beter maken van bedrijven met respect voor de bestaande cultuur en ‘heritage’. We denken actief mee met de bedrijfsstrategie en zetten onze middelen in om een positieve bijdrage te leveren aan de waardeontwikkeling van bedrijven.”

People’s business
Hoewel Unica aangaf op zoek te zijn naar een Nederlandse investeerder mocht het van origine Zweeds-Duitse Triton vorig jaar toch ook op gesprek komen. Luc: “Wij verschenen op de radar door acht goed verlopen buitenlandse investeringen bij vergelijkbare, decentraal georganiseerde ondernemingen in de servicesector. Dit had de belangstelling van Unica gewekt. Andersom waren wij ook geïnteresseerd in Unica. Dit bedrijf sluit perfect aan op onze andere firma’s en op onze ambitie om ons meer op Nederland te richten vanwege de relatief kleine cultuurverschillen en dezelfde business attitude: we zijn allemaal no-nonsense en begrijpen elkaar dus goed. Unica is de grootste onafhankelijke technisch dienstverlener in Nederland en een bedrijf wat zich de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld. Het bedrijf beweegt zich op het snijvlak van duurzaamheid, innovatie en nieuwe technologieën en is daarmee uitstekend voorgesorteerd op de toekomst. Bovendien werken er – van management tot werkvloer – uiterst competente mensen met gevoel voor ondernemerschap en een enorme drive. Dat is van onschatbare waarde, want deze sector is een people’s business. Als investeerder begrijpen en respecteren we dat en omarmen we de cultuur en de kwaliteiten van Unica.”

Op één lijn
Luc herinnert zich nog goed de eerste kennismaking met de directie van Unica. “Ik had een boekje bij me dat ik vaak gebruik om Triton voor te stellen, maar dat heb ik direct aan de kant gelegd. We raakten namelijk gelijk aan de praat over de visie en strategie; waar de directie naartoe wil met Unica. Het werd een informeel en superinteressant gesprek waarin duidelijk werd dat Unica en Triton strategisch heel erg op één lijn zitten. Dat vond ik bijzonder. Unica is een mooi bedrijf met een rijke historie. Ik heb veel bewondering voor de familie Van Vliet, die het bedrijf met een buy & build-strategie heeft opgebouwd en tot op de dag van vandaag begaan is met de toekomst van het bedrijf. We zijn ook heel blij met de directie, die mooie, ambitieuze toekomstplannen heeft.”

Unica blijft Unica
Volgens Luc hebben de prettige persoonlijke verhoudingen het overnametraject vergemakkelijkt. 
“Daan van Vliet vond het belangrijk om snel duidelijkheid en zekerheid te hebben voor de medewerkers. Daarom zijn we snel te werk gegaan en hebben we het hele proces in een half jaar afgerond. Dat is snel. In die periode heeft Unica ook nog eens twee overnames gedaan. Dat is helemaal uniek, dat er tijdens de overnameperiode belangrijke beslissingen worden genomen. Maar we waren het er allemaal over eens dat Pro-Fa Automation en Nsecure de Unica Groep zouden versterken en ik ben er trots op dat dit is gelukt. Gesteund door Triton zal Unica de komende jaren verder groeien, zowel organisch als met de acquisitie van bedrijven met gespecialiseerde kennis.”

 


Dit interview is onderdeel van het Unica Jaarverslag 2017. Het volledige jaarverslag en verkorte jaarbericht vindt u hier.