CO2-routekaart | Unica

CO2-routekaart

Duurzame, energiezuinige ledverlichting biedt veel voordelen

co2 routekaart

De zorgsector is verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de CO2-emissies in Nederland. Er is dus een dringende noodzaak om te verduurzamen. In het klimaatakkoord zijn doelen voor maatschappelijk vastgoed vastgesteld: 55 procent CO2-emissiereductie in 2030 en 100 procent CO2-neutraal in 2050. Om deze doelstellingen te kunnen halen, zijn vastgoedeigenaren verplicht om een CO2-routekaart te hebben. Ook van alle zorginstellingen die deelnemen aan de Green Deal Duurzame Zorg wordt een CO2-routekaart verwacht.

Wat is een CO2-routekaart?

Een CO2-routekaart (afgekort routekaart) laat zien op welke manier een zorginstelling werkt aan de klimaatdoelen. Het geeft inzicht in de geplande maatregelen en de verwachte CO2-emissiereductie. De routekaart is een instrument voor de zorgsector om de regie te houden over het verduurzamen van vastgoed. Ook wanneer een zorginstelling niet EED-auditplichtig is, maar wel ambities heeft om haar zorglocaties strategisch te verduurzamen, kan het zinvol zijn om een routekaart te maken.

De voordelen van een CO2-routekaart:

•    Richting en inzicht
Een routekaart geeft een zorginstelling meer richting en inzicht in de (kosten en baten van) duurzame maatregelen en het toekomstige onderhoud en beheer daarvan. Daarmee is de     routekaart een handige leidraad voor het realiseren van duurzaamheidsambities.

•    Wet- en regelgeving
Het maakt niet uit of (zorg)vastgoed eigendom is of gehuurd. Ook voor gehuurd vastgoed moet een zorginstelling een routekaart maken (samen met de verhuurder).

co2 routekaart

Hoe kunnen we jou helpen om zorg de ruimte te geven?

Unica is volledig op de hoogte van de wet- en regelgeving in de zorgsector. Hierdoor weten wij als geen ander hoe zorginstellingen praktisch invulling kunnen geven aan hun CO2-routekaart. Wij helpen jouw zorginstelling daarom graag van A tot Z bij het concretiseren van alle ambities en wetgeving in een routekaart en een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Wij kunnen onder meer gebouwen inventariseren en erkende maatregelen toevoegen en afstemmen in de routekaart. We maken hierbij gebruik van de CO2-Reductietool Zorg, een instrument van Milieu Platform Zorg (MPZ). Ook helpen we jouw zorginstelling bij het opgeven van ramingen voor budgettering. Met Unica is jouw zorginstelling verzekerd van een duurzame samenwerking met een betrouwbare kennispartner. Meer weten? Neem dan contact met ons op.