Sprinklerinstallatie

Sprinklerinstallatie

Veel zorginstellingen kiezen voor effectieve brandbeveiliging met een sprinklersysteem. Sprinklersystemen geven per definitie een hoger  beveiligingsniveau, omdat een brand geheel automatisch – zonder tussenkomst van mensen – snel en effectief wordt bestreden. 

sprinkler-monteur

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Bij brand detecteren de hittegevoelige glazen bulbjes op de sproeikoppen de warmte. Als de glaasjes breken, wordt de pomp automatisch geactiveerd. Doordat alleen de sprinkler(s) dichtbij het vuur afgaan, wordt onnodige waterschade voorkomen. Eén of twee sprinklerkoppen kunnen een beginnende brand al onder controle krijgen en blussen. De brand blijft hierdoor meestal beperkt tot één ruimte. Hierdoor is slechts een minimale ontruiming nodig en is de kans op slachtoffers en brandschade minimaal.

De voordelen van een sprinklersysteem:

sprinklerkop
 • Bedrijfscontinuïteit 
  Bij brand worden de bedrijfsprocessen nauwelijks verstoord. Medische apparatuur blijft optimaal beschermd, zodat de zorgverlening meestal gewoon door kan blijven gaan.
 • Schade- en kostenbeperking 
  Sprinklers beperken de directe en indirecte financiële schade bij brand. Dit kan mogelijk leiden tot een verlaging van de verzekeringspremie.
 • Juridische verantwoordelijkheid 
  Met een sprinklerinstallatie voldoet een zorginstelling aan de (zorgspecifieke) brandveiligheidseisen.
 • Duurzaamheid en milieu 
  Een brand die beperkt blijft, zorgt voor minder giftige rookgassen en brengt minder schade toe aan het milieu. Daarmee zijn sprinklers een goede keuze voor zorginstellingen met duurzaamheidsambities.
sprinkler-monteurs
 • Logistieke vrijheid 
  Het Bouwbesluit beperkt de omvang van een compartiment. Sprinklerinstallaties bieden een gelijkwaardig alternatief om veel grotere compartimenten te bouwen. Dit biedt veel logistieke voordelen, vrijheid van indeling en flexibiliteit van de bedrijfsprocessen.
 • Betrouwbare melding
  Sprinklers zorgen voor een nauwkeurige branddetectie zonder loze meldingen naar de brandweer.
 • Minder afhankelijk
  Met een eigen sprinklerinstallatie is een zorginstelling minder afhankelijk van de publieke bluswatervoorziening.
 • Effectiviteit
  In bijna de helft van de gevallen wordt slechts één sprinkler aangesproken, waardoor de meeste branden al zijn geblust bij het arriveren van de brandweer.
 • Bedrijfszekerheid en betrouwbaarheid
  Sprinklers zijn eenvoudig en solide met een betrouwbaarheidspercentage van meer dan 98 procent.

Hoe kunnen we jou helpen om zorg de ruimte te geven?

De sprinklerinstallaties van Unica beschermen de medewerkers, cliënten/bewoners en bezoekers van jouw zorginstelling 24/7 tegen brand. Nu én in de toekomst. Unica kan namelijk de installatie en het (meerjaren)onderhoud van de sprinklerinstallatie verzorgen en staat ook bij eventuele storingen dag en nacht voor jou en je collega’s klaar. Wil je weten hoe je de brandveiligheid van jouw zorginstelling naar een hoger niveau kunt tillen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.