Technologie en werk (6): aantrekkelijk werkgeverschap

Technologie en werk (6): aantrekkelijk werkgeverschap

Unica is actief in een snel veranderende technische omgeving. Dat heeft effect op de medewerkers. Zij hebben te maken met nieuwe technologie, complexere projecten en hogere verwachtingen van opdrachtgevers. Sanneke Sarels van Rijn, HR-directeur van Unica, hield dit voorjaar een rondetafelgesprek met vier Unica-medewerkers over hoe technologie hun dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Aan de hand van zes thema’s geven zij hun perspectief op de impact van de snelle technologische veranderingen. In deel 6: aantrekkelijk werkgeverschap.

Wat moet Unica doen om een aantrekkelijke werkgever te blijven?

Floris: “Vergeleken met mijn klasgenoten heb ik niets te klagen over mijn salaris bij Unica. Sommigen gaan voor het geld, die zouden voor een paar honderd euro meer overstappen. Ik doe het voor de techniek, om te groeien, te verbeteren en bezig te blijven. Ik ben blij dat Unica mij een vervolgopleiding biedt, dat ik de kans krijg om te blijven leren. Dat ik straks de mogelijkheid heb om naar kantoor te gaan of me te specialiseren. Dat ik kan doen wat ik wil doen.”

Vincent: “Salaris is voor mij niet het belangrijkste. Toen ik van mijn vorige werkgever overstapte naar Unica ben ik er zelfs op achteruit gegaan. Maar ik vind het belangrijk dat ik me kan ontwikkelen, dat ik de vrijheid krijg die ik nodig heb. Ik vind het belangrijk om een privéleven naast mijn werk te hebben. Dat vind ik wel heel prettig, dat ik de mogelijkheid heb om thuis te werken. Dat ik mijn kinderen naar school kan brengen en ophalen, dat ik ’s avonds mijn laptop kan openklappen om nog even te werken. Dat is voor mij een reden om bij Unica te blijven. Er zijn maar weinig bedrijven in onze sector die er zo instaan. Het nieuwe werken is ook belangrijk. Ik werk vier dagen, zo kunnen we thuis de taken verdelen.”

Esther: “Ik ben erg blij dat ik mezelf bij Unica kan scholen. De flexibiliteit vind ik prettig, dat ik zelf kan bepalen wat ik wanneer doe. Het is output-gestuurd. Als trainee heb ik de mogelijkheid om ook even alles uit te zetten als ik me moet concentreren. Dan bel ik later terug. Dat is niet erg. Met andere trainees hebben we het weleens over verbeterpunten. Een saladebar in de kantine zou nog wel aantrekkelijk zijn, dat soort kleine dingetjes.”

Ralph: “Unica is voor mij een fijne werkgever omdat het werk leuk en heel divers is. Je krijgt volop kansen om leuk werk en mooie projecten te doen. Flexibel je werk indelen is ook fijn naast opgroeiende kinderen. Een privéleven wordt door werkgevers vaak vergeten. Recentelijk hebben wij een goede collega aan een ander bedrijf verloren vanwege een nieuw project met een lange reisafstand. Ik woon in Roosendaal en als ik naar Nijmegen zou moeten, dan pas ik daarvoor. Als dat zou ‘moeten’, dan wordt het een ander verhaal. Het is echt heel jammer dat hierdoor een goede collega is weggegaan. In een tijd waarin veel werk is, heb je als werknemer natuurlijk de luxe om te kiezen. Ik ben zelf een redelijk trouwe hond. Geef mij leuk werk en tijd voor thuis en ik ben al snel tevreden.”

Vincent: “We moeten allemaal langer doorwerken, dus dan graag op een leuke manier."

*****

Ralph Postma (50) werkt sinds 1992 in de technische dienstverlening, eerst bij twee adviesbureaus en sinds zes jaar bij Unica Building Projects. Als lead-engineer werkt hij aan het ontwerp van nieuwbouw- en renovatieprojecten, zoals momenteel het Amphia ziekenhuis in Breda.

Esther van der Maten (25) is trainee binnen Unica en voert sinds begin 2019 opdrachten uit voor Unica Fire Safety. Ze studeerde Logistiek en Technische Vervoerskunde en deed vervolgens de Master Supply Chain Management. 

Vincent de Bruin (33) werkt sinds twee jaar als consultant, EPA-adviseur en technisch specialist bij Unica Energy Solutions. Vincent behoort in zijn familie tot de derde generatie die werkzaam is in de verwarmingstechniek.

Floris Junte (22) is leerling-monteur elektricien bij Unica Building Services in Zwolle. Hij werkt drie jaar bij Unica naast zijn opleiding ‘eerste monteur elektricien’. Floris wil bij Unica graag een vervolgopleiding volgen en twijfelt nog tussen de richtingen data en koeltechniek.