Technologie en werk: communicatie en samenwerking

Technologie en werk (4): communicatie en samenwerking

Technologie en werk (4): communicatie en samenwerking

Unica is actief in een snel veranderende technische omgeving. Dat heeft effect op de medewerkers. Zij hebben te maken met nieuwe technologie, complexere projecten en hogere verwachtingen van opdrachtgevers. Sanneke Sarels van Rijn, HR-directeur van Unica, hield dit voorjaar een rondetafelgesprek met vier Unica-medewerkers over hoe technologie hun dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Aan de hand van zes thema’s geven zij hun perspectief op de impact van de snelle technologische veranderingen. In deel 4: communicatie en samenwerking.

Hoe zou je kennisdeling moeten organiseren?

Ralph: “De kennis van ICT is te groot en te ingewikkeld om dat ook nog bij je vak te doen. Voor mij is het te ver weg om die hele ICT erbij te leren. Ik denk dat je met samenwerking binnen Unica verder komt. Unica haalt dankzij gerichte acquisities niet voor niets steeds meer ICT-kennis in huis. In mijn ogen moet je de mogelijkheden kennen. Je moet weten wat er kan, zodat je het kunt verkopen aan de klant, maar hoe je het uiteindelijk maakt doe je in samenspraak met collega’s die meer thuis zijn in ICT.” 

“Bij Amphia werken we veel samen met inbedrijfstellers, mensen die bezig zijn met programmeren. Ik ervaar dat voor mijzelf niet als een andere manier van werken. Ik maak nog steeds een functionele omschrijving en de programmeur programmeert wat ik wil. Ik kan zijn werk niet controleren, omdat ik niet weet hoe dat werkt, maar ik kan het resultaat wel testen. We testen of hetgeen is beschreven ook daadwerkelijk zo functioneert. Voor mijn werk maakt dat niet veel verschil, maar je zit natuurlijk aan tafel met die ICT’ers, dus je krijgt het wel mee. De ontwikkeling gaat geleidelijk, thuis heb je ook een tablet. Een wereld zonder internet kun je je haast niet meer voorstellen.”

Esther: “Ik heb te maken met nestors, vaak mensen die bijna met pensioen gaan. Die willen je alles leren, overbrengen wat zij zelf ooit allemaal hebben geleerd. En er zijn collega’s die het bekijken van een afstandje; ik doe mijn ding en jij doet jouw ding en samen komen we er ook. Beide manieren is goed, maar er zit wel veel verschil tussen. Op de onderwerpen waarin ik nog niet zo bekwaam ben vind ik het fijn als mensen mij iets willen leren. Maar als ik denk dat ik iets wel kan, heb ik daar minder behoefte aan.”

“Wat wel mooi was: toen wij onlangs in het Amphia waren, was er een man uit Slowakije aan het werk. Hij sprak geen Engels en wij spraken geen Slowaaks, dus we konden niet met hem praten, maar het kwam toch goed. Dat is natuurlijk ook verandering. Ergens is vastgelegd wat het apparaat moet doen, hij snapt dat en uiteindelijk werkt het ook. Dat vond ik heel indrukwekkend om te zien.”

Ralph: “Dat klopt, wij communiceren via tekeningen en een tekening is universeel.”

Floris: “Ik merk dat sommige collega’s het op één standaardmanier doen, de manier waarop zij het vroeger hebben geleerd. Zij denken in één rechte lijn en je kan ook niet van die lijn af: ‘zo doen we het altijd’. Dat is soms heel erg lastig, zeker als ik zie dat het veel makkelijker gaat op de manier hoe ik het geleerd heb. Maar er zijn ook monteurs die zelf iets inbrengen en waarbij ik iets inbreng, zodat we er samen wel uit komen.”

Vincent: “De installatietechniek is ook wel een conservatieve branche, waar veel mensen werken die niet van verandering houden.”

Ralph: “De jonge aanwas is ook beperkt. Als je ziet hoeveel grijze haren er rondlopen op een bouwlocatie, daar schrik je soms van. Stel je voor dat al die mensen morgen met pensioen gaan? Dan houd je niks over! Er zijn bijna geen jonge monteurs. Ik ben dan ook blij met een jongen als Floris. Dat soort jongens moeten we behouden en opleiden.”


*****

Ralph Postma (50) werkt sinds 1992 in de technische dienstverlening, eerst bij twee adviesbureaus en sinds zes jaar bij Unica Building Projects. Als lead-engineer werkt hij aan het ontwerp van nieuwbouw- en renovatieprojecten, zoals momenteel het Amphia ziekenhuis in Breda.

Esther van der Maten (25) is trainee binnen Unica en voert sinds begin 2019 opdrachten uit voor Unica Fire Safety. Ze studeerde Logistiek en Technische Vervoerskunde en deed vervolgens de Master Supply Chain Management. 

Vincent de Bruin (33) werkt sinds twee jaar als consultant, EPA-adviseur en technisch specialist bij Unica Energy Solutions. Vincent behoort in zijn familie tot de derde generatie die werkzaam is in de verwarmingstechniek.

Floris Junte (22) is leerling-monteur elektricien bij Unica Building Services in Zwolle. Hij werkt drie jaar bij Unica naast zijn opleiding ‘eerste monteur elektricien’. Floris wil bij Unica graag een vervolgopleiding volgen en twijfelt nog tussen de richtingen data en koeltechniek.