Unica Foundation: “Een klein beetje techniek kan al een enorm verschil maken” | Unica

Unica Foundation: “Een klein beetje techniek kan al een enorm verschil maken”

Unica Foundation: “Een klein beetje techniek kan al een enorm verschil maken”

Roy Voss komt, als een van de oprichters en bestuurslid van de Unica Foundation, al meer dan tien jaar in Nepal. Bij elk bezoek ziet hij met eigen ogen de gigantische transformatie van dit derdewereldland als gevolg van nieuwe technologie. “De zonnepanelen en zendmasten schieten als paddenstoelen uit de grond; zelfs in de meest afgelegen gebieden is er steeds vaker stroom en bereik.”

Roy Voss

Nepal is een land in ontwikkeling. Dat zie je goed in grote steden als Kathmandu en Pokhara, waar de welvaart razendsnel toeneemt. Maar de impact van technologie is volgens Roy misschien nog wel veel groter in de afgelegen gebieden, waar de Unica Foundation sinds elf jaar actief is.

Eerste levensbehoeften

De Unica Foundation biedt technische ondersteuning gericht op de eerste levensbehoeften: hygiëne, gezondheid, veiligheid en educatie. Roy: “Met de aanleg van pompsystemen krijgen geïsoleerde bergdorpen toegang tot schoon drinkwater. Verbeterde kooktoestellen zorgen voor een gezonder klimaat in huizen. En zonnepanelen wekken elektriciteit op, voor verlichting, kleine koelkastjes en het opladen van mobieltjes. Die zijn van levensbelang, bijvoorbeeld om in uiterste medische noodsituaties een helikopter op te roepen. En ziekenhuizen kunnen antibiotica en andere medicijnen gekoeld veel langer bewaren.”

Roy vindt het ongelooflijk dat je met relatief eenvoudige techniek zoveel kunt bereiken. “De levensomstandigheden van mensen verbeteren, hele gemeenschappen komen tot ontwikkeling. Kinderen kunnen naar school, omdat ze niet meer drie uur per dag hoeven lopen om water te halen.”

Slimme pompen

Ook de Unica Foundation gaat mee met de voortschrijdende techniek. “We begonnen met drinkwatersystemen gebaseerd op zwaartekracht”, vertelt Roy. “Hiermee konden we water uit hooggelegen bronnen via pijpleidingen naar lagergelegen dorpen transporteren. Met de huidige slimme, energiezuinige pompsystemen zijn we in staat om nu ook drinkwater naar hooggelegen dorpen te pompen. We kunnen de pompen koppelen aan zonnepanelen, op afstand data uitlezen en de systemen optimaliseren. Ook hoeven we de installaties niet te importeren, want we werken samen met lokale leveranciers. Dat is veel makkelijker en zo ondersteunen we de lokale economie.”

Reuzestap

De technologische ontwikkeling heeft overwegend voordelen, maar toch maakt Roy zich ook weleens zorgen. “In Nederland zijn we opgegroeid met technologie. Gedurende decennia zetten we steeds kleine stapjes die ons leven leuker en gemakkelijker maken. Denk aan de geleidelijke overgang van zwart-wit televisie naar kleuren- en led-tv. De mensen in Nepal maken in een keer een reuzestap. De ene dag verbouwen ze nog rijst bovenop een berg, de volgende dag zien ze de hele wereld op een nieuwe led-tv. Je houdt het niet tegen, maar ik zou de mensen soms weleens willen beschermen tegen de stortvloed aan onnodige informatie. Aan de andere kant: wij breken ons hoofd over de transitie van fossiele naar alternatieve energie, terwijl dat in Nepal de primaire energiebron is. Zij lopen in dit opzicht dus op ons voor. Hoe verrassend is dat?”

Unica Foundation

De Unica Foundation werd in 2007 opgericht door Unica. Met de oprichting van de stichting laat Unica zien dat zijn maatschappelijke betrokkenheid verdergaat dan de eigen directe omgeving waarin zij acteert. De Unica Foundation steunt hulpprojecten door kennis en kunde van techniek op een structurele en duurzame manier te delen met de lokale bevolking. Meer info: www.unicafoundation.nl.
 

Dit artikel werd gepubliceerd in ons relatiemagazine CommUNICAtie (voorjaar 2019).