Watermist | Unica

Watermist

Watermist

watermist nozzle 2

In het geval van brand telt elke seconde. Dat geldt helemaal voor gebouwen waar kwetsbare mensen verblijven, zoals de cliënten of bewoners van zorginstellingen. Op het gebied van brandbeveiliging zijn watermistsystemen sterk in opkomst. Deze innovatieve systemen zijn zeer geschikt  voor de zorg, omdat ze de vluchttijd verlengen en schade aan medische apparatuur en zorglocaties voorkomen. 

Hoe werkt watermist?

Watermistsystemen bestrijden brand met microscopisch kleine waterdruppels, die onder hoge druk worden gegenereerd. Bij brand bezwijken de glazen bulbjes die op de nozzles zijn bevestigd, waardoor de watermistpomp automatisch wordt geactiveerd. Het systeem verspreidt vervolgens een waternevel van minuscule waterdruppeltjes. Deze ‘watermist’ geeft veel verkoeling en verdrijft de zuurstof. Dit geeft personen een langere vluchttijd en zorgt voor een snelle en effectieve brandbestrijding.

watermistinstallatie.

De voordelen van watermist:

 • Lager waterverbruik
  Een van de belangrijkste voordelen van watermist is het aanzienlijk lagere waterverbruik in vergelijking met traditionele sprinklerinstallaties. 
 • Geen apart reservoir nodig
  Er is geen apart reservoir nodig voor dit blussysteem. In de meeste gevallen volstaat een aansluiting op de drinkwaterleiding.
 • Eenvoudig te installeren
  Omdat de leidingen dunner zijn en minder inbouwruimte in beslag nemen, is een watermistsysteem eenvoudig te installeren. 
 • Minder blusschade
  Bovendien is er na het blussen veel minder kans op (water)schade, bijvoorbeeld aan kostbare medische apparatuur en/of het gebouw.
 • Levensreddend
  Rookverspreiding is vaak de doodsoorzaak bij brand. Watermist is een levensreddend blusmiddel, omdat de mist de rook verdrijft. Hierdoor wordt de vluchttijd voor aanwezigen langer. 

Hoe kunnen we jou helpen om zorg de ruimte te geven?

Wil je  meer weten over het gebruik van watermist in de zorg? De experts van Unica staan voor je klaar met meer informatie. Ook kunnen we onderzoeken of een watermistinstallatie geschikt is voor een specifieke zorglocatie en aansluit bij de wensen van jouw zorginstelling. De watermistsystemen van Unica zijn altijd maatwerk. Alle onderdelen worden in onze eigen prefab-werkplaats alvast op maat gesneden en gebogen. Dat is wel zo efficiënt en zo minimaliseren we de overlast tijdens de montage. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op voor een op maat gemaakt voorstel.